L’IVAM AL TERRITORI

El Rum-rum serà memorable

Quina remor ens arriba del museu? Podem crear un rum-rum que arribe fins al museu?

El rum-rum serà memorable és el projecte que inaugura la línia d’acció L’IVAM al territori per al curs 2020-2021. És un projecte del Departament d’Educació de l’IVAM amb la col·laboració del col·lectiu valencià d’art i educació La Figuera.

El rum-rum serà memorable pretén activar un procés pedagògic crític per facilitar un coneixement i una aproximació a l’IVAM, en tant que museu d’art contemporani, a partir de la tensió entre la idea d’un lloc per a la conservació d’obres d’art (per a la memòria) i un lloc de construcció social (d’activació del coneixement per rellegir l’actualitat). Una tensió sobre la importància que hi ha entre els “grans relats”, que contenen les obres que conserva el museu, i les “petites històries”, que conformen les vides del nostre entorn quotidià en contextos aparentment allunyats de la centralitat cultural.

El propòsit d’aquest projecte és generar una reflexió conjunta al voltant de les idees que tenim sobre un museu i sobre l’art contemporani per realitzar una acció que engegue la participació del CRA i implique a la comunitat educativa i als veïnats, plantejat de forma conjunta i visibilitzant els discursos i les històries quotidianes a través de l’art contemporani en una acció performativa al territori. 

El projecte es desenvoluparà als diferents aularis de cada CRA, mitjançant l’activació de diferents reflexions i accions a partir de materials sonors i físics. L’objectiu de les diferents activacions és generar curiositat en l’alumnat i en l’entorn de cada aulari. Es farà mitjançant la invitació a participar en la creació d’una nova efemèride al poble. L’alumnat dels aularis serà l’encarregat de rebre les veus del museu i interpretar-les per a, més tard, arreplegar les veus del veïnat i donar visibilitat als relats que formen part de la vida quotidiana durant la jornada final

La finalitat del projecte és que l’alumnat siga el protagonista d’una jornada en la qual es visibilitzaran els relats quotidians del seu context més proper. Aquest procés culmina en una passejada amb caràcter reivindicatiu i una acció de ràdio amb la qual podrem compartir el treball fet durant el procés de reflexió i acció dut a terme a cada aulari.

Fan possible el rumrum

El rum-rum serà memorable és un projecte de: La Figuera

La Figuera és un projecte cooperatiu que impulsa accions i propostes per oferir espais de creixement sobirà, lliure i creatiu en el temps de lleure. La Figuera és un projecte cooperatiu conformat per Teresa Mata Ferrer, Lluc Mayol Palouzié i Alba Oller Benítez persones amb trajectòries singulars, vinculades a les pràctiques pedagògiques i artístiques des de perspectives políticament compromeses. El punt de trobada, i inici del projecte cooperatiu, és l’activació d’un espai comunitari en el context de l’espai Escuela Meme al barri de Benimaclet de València.

L’espai de la figuera es va posar en marxa el setembre de 2019 i funciona amb un col·lectiu de 25 famílies i diverses persones a títol individual que conformen una comunitat al voltant de 45 persones que participen en diversos espais de creació, joc i reflexió com: un obrador d’arts, un col·lectiu artístic de xicalla (La tropa canalla), una escola de pedagogies per a persones adultes, una ràdio participativa amb xicalla durant el confinament, etc. https://www.lafiguerabenimaclet.org/

+ Info: educacio@ivam.es

EmailFacebookTwitterInstagram