L'IVAM Produeix

Pepe Miralles. Efecte d’una força aplicada bruscament

data d’inauguració

05 Març 2018

data de clausura

28 Febrer 2019

Efecto de una fuerza aplicada bruscamente
L'IVAM Produeix

  • Planta -1
  • Planta B
  • Planta 1
  • Planta 2
  • Planta 3

Mediació: Alba Braza
IVAMLab De març de 2018 a febrer de 2019

Efecte d’una força aplicada bruscament, dirigit per l’artista Pepe Miralles (Xàbia, 1959), és un projecte artístic i de recerca que té com a objectiu constituir una genealogia en què s’incloguen els relats orals, les vivències privades i la memòria històrica dels impactes que el VIH i la SIDA han causat en els espais psicosocials de les comunitats d’homes que tenen relacions sexuals amb homes.

La investigació es basa en la re-construcció de relats, l’arxiu i la comunicació de les trajectòries de vida i les conseqüències de la infecció i malaltia en homes seropositius, per respondre a la necessitat de restaurar la memòria esborrada de les experiències, pràctiques i vivències dels homosexuals seropositius al nostre país. Aquesta genealogia pot convertir-se, alhora, en un instrument d’estudi i investigació en la mesura que recull la història de dolor i patiment, però també de lluita, pensament i acció, que els homes seropositius han hagut de suportar, no tant a causa de la infecció per VIH, sinó per la construcció ideològica d’aquesta.

Els continguts de la genealogia s’estan elaborant col·laborativament comptant amb la participació de diverses associacions (com AVACOS-H, CALCSICOVA, Col·lectiu Lambda, i el Comitè Ciutadà Anti-Sida de la Comunitat Valenciana, amb les quals ja s’està treballant), comunitats i persones. La investigació es desenvoluparà al llarg d’aquest any i vinculades a ella es van a realitzar diferents activitats que aniran determinant la forma que adquiriran els seus continguts.

Efecte d’una força aplicada bruscament tindrà com a conseqüència un arxiu que serà el centre d’una exposició que es realitzarà després de l’estiu a les sales de la biblioteca i que més tard passarà a formar part dels seus fons facilitant-ne la consulta i conservació. Aquest projecte s’inscriu dins el programa IVAM Produeix, una línia d’actuació fonamental de l’IVAM en la qual se subratlla el treball del museu com a centre de producció artística i de coneixement i s’evidencia el seu compromís amb la contemporaneïtat.

Participen: AVACOS-H (www.avacos-h.org/), CALCSICOVA (www.calcsicova.org/es), Comitè Ciutadà Anti-Sida de la Comunitat de València (www. Comiteantisidavalencia.org), i Col·lectiu Lambda (www .lambdavalencia.org).

Pepe Miralles (Xàbia, 1959), treballa com a artista visual i professor a la Facultat de Belles Arts de València. En ambdues esferes els temes en què més ha investigat són: la perspectiva social del VIH i de la SIDA, participant en grups activistes i en la producció de continguts culturals i visuals, i la sexualitat en els espais públics, documentant tant l’ús dels enclavaments de cruising, com les biohistòries de qui els fan servir.

Alba Braza (València, 1980) és productora cultural especialitzada en mediació artística i comissariat d’exposicions. Desenvolupa la seua activitat entre Espanya i Itàlia en projectes com Piazza dell’Immaginario (Dryphoto art contemporània, Prato, Itàlia), Biennal de Mislata Miquel Navarro (Ajuntament de Mislata) i Mostra Art Públic / Universitat pública (Universitat de València).

Atreta per la reflexió i l’experimentació de formats expositius, des de la creació del projecte Sense Espai (Associació Un altre Espai, Mislata, 2009), considera la gestió cultural com un pràctica amb la qual produir subjectivitats des de i per al context, un lloc confortable per el diàleg i la creació d’afectes.

Primera activitat vinculada:

9 de maig, a les 19 h.
Presentació: “consonni, màquina de cultura crítica des dels feminismes”
Munts Brunet Navarro, responsable de producció en consonni
IVAM Lab

consonni és una productora d’art contemporani i una editorial especialitzada localitzada a Bilbao des de 1996. Amb més de 20 anys d’experiència. consonni proposa registrar les diverses maneres de fer crítica en l’actualitat i de crear esfera pública, amb els feminismes com a full de ruta a través de diversos formats col·lectius (projectes artístics, llibres d’assaig, podcasts …). És una de les sòcies fundadores de la xarxa internacional ENPAP (European Network for Public Art Producers) i pertany a la xarxa local Sarean.

Propera activitat vinculada:
21 de maig, a les 19 h.
Presentació: “Trobada (no fortuïta) d’unes polítiques del cos amb unes de la memòria en un projecte d’arxiu”
Linda Valdés, Equip re i Fundació Tàpies, Barcelona.

L'IVAM Produeix

Compartir

EmailFacebookTwitterGoogle+

EmailFacebookTwitterGoogle+