Pepe Miralles. Efecte d’una força aplicada bruscament

05 Març 2018 - 28 Abril 2019

Gratuït

Un projecte de Pepe Miralles
Mediació: Alba Braza
IVAMLab De març de 2018 a abril de 2019

Efecte d’una força aplicada bruscament, dirigit per l’artista Pepe Miralles (Xàbia, 1959), és un projecte artístic i de recerca que té com a objectiu constituir una genealogia en què s’incloguen els relats orals, les vivències privades i la memòria històrica dels impactes que el VIH i la SIDA han causat en els espais psicosocials de les comunitats d’homes que tenen relacions sexuals amb homes.

La investigació es basa en la re-construcció de relats, l’arxiu i la comunicació de les trajectòries de vida i les conseqüències de la infecció i malaltia en homes seropositius, per respondre a la necessitat de restaurar la memòria esborrada de les experiències, pràctiques i vivències dels homosexuals seropositius al nostre país. Aquesta genealogia pot convertir-se, alhora, en un instrument d’estudi i investigació en la mesura que recull la història de dolor i patiment, però també de lluita, pensament i acció, que els homes seropositius han hagut de suportar, no tant a causa de la infecció per VIH, sinó per la construcció ideològica d’aquesta.

Els continguts de la genealogia s’estan elaborant col·laborativament comptant amb la participació de diverses associacions (com AVACOS-H, CALCSICOVA, Col·lectiu Lambda, i el Comitè Ciutadà Anti-Sida de la Comunitat Valenciana, amb les quals ja s’està treballant), comunitats i persones. La investigació es desenvoluparà al llarg d’aquest any i vinculades a ella es van a realitzar diferents activitats que aniran determinant la forma que adquiriran els seus continguts.

Efecte d’una força aplicada bruscament tindrà com a conseqüència un arxiu que serà el centre d’una exposició que es realitzarà després de l’estiu a les sales de la biblioteca i que més tard passarà a formar part dels seus fons facilitant-ne la consulta i conservació. Aquest projecte s’inscriu dins el programa IVAM Produeix, una línia d’actuació fonamental de l’IVAM en la qual se subratlla el treball del museu com a centre de producció artística i de coneixement i s’evidencia el seu compromís amb la contemporaneïtat.

imatges

EmailFacebookTwitterGoogle+