Poliglotía
01 Novembre 2021 - 17 Juny 2022
POLIGLOTÍA
El programa POLIGLOTÍA es proposa com un procés creatiu de caràcter multidisciplinari a partir de les diverses llengües i pràctiques culturals presents a la ciutat de València. Per a això, experimentarem amb el llenguatge com a eina de dinamització junt amb d’altres maneres de fer, sentir i comunicar. El programa es concep també com un espai de trobada, al museu, des d’una perspectiva híbrida i intercultural. En POLIGLOTÍA apostem per la generació de continguts mitjançant l’intercanvi d’experiències i sabers per a l’enriquiment compartit de les persones i col·lectius participants. Partirem de les seues motivacions i capacitats per al desenvolupament de propostes dirigides a un públic ampli i igualment divers.
El programa està coordinat per Paco Inclán, escriptor i professor d’espanyol per a persones migrants i refugiades, en col·laboració amb l’àrea d’activitats i educació de l’IVAM. POLIGLOTÍA s’inspira en l’atmosfera d’una classe d’aprenentatge d’idiomes en qüestions com la voluntat per a entendre i explicar-se, l’acostament a altres cosmovisions a través del llenguatge i les relacions que s’estableixen entre persones que comparteixen un mateix espai des de la diversitat.
Si tens ganes d’acompanyar-nos en un viatge de proximitat, t’esperem en POLIGLOTÍA.
POLIGLOTÍA arranca amb aquestes tres línies d’actuació.
1. Grup d’Estudis Poliglotes
- Sessions: 2-9-16-23 de novembre de 2021. De 17.30 a 20 h.
Formació d’un grup en el qual explorarem el llenguatge des d’una perspectiva plurilingüe. Experimentarem amb paraules, contes, poemes, llegendes, refranys, acudits, nanes, cants i altres expressions de les diferents llengües maternes de les persones participants. Elaborarem propostes de dinamització amb el contingut generat durant les sessions. - Participants: Tarif Ashtar, Paula Guardiola, Yulia Fert, Badinengany Katalay-Sun, Hu Zhao, Milagros Arias, Teona Ruzadze, Fatma Guisse, Ivan Reznik, Joaquín Artime, Clara Solbes, Javier Lorente Puchades, Yahui Liu Zhou.
2. Programació d’activitats
-
-
- De novembre de 2021 a maig de 2022.
Activitats obertes al públic, concebudes com a experiències compartides entre les persones i col·lectius participants i els qui vulga gaudir d’elles. - Dissabte 27 de novembre. A les 18 h.
POLIGLOTISME [portes obertes]. Presentació de la programació.
Sessió en la qual jugarem amb paraules i expressions de diferents llengües amb un enfocament lúdic i participatiu. Activitat dinamitzada pel Grup d’Estudis Políglotes. - Divendres 10 de desembre. A les 18 h.
Taller de Cal·ligrafia àrab amb Abdelaziz Bouhlassa Bachari.
Una aproximació estètica a la cal·ligrafia àrab des d’un plantejament pictòric. Aprendrem els diferents instruments, tècniques i estils que s’empren en aquesta escriptura caracteritzada per la seua bellesa i flexibilitat. Per a participar no és imprescindible dominar la llengua àrab, només tindre curiositat per conéixer les seues variades formes escrites a través de la cal·ligrafia. - Dijous 13 de gener. A les 18 h.
Club de lectura amb United Minds.
En aquesta sessió ens acostarem a la literatura que s’està produint en el continent africà amb la dinamització d’United Minds, llibreria valenciana especialitzada en cultura i literatura africana. Posarem en comú la lectura del llibre Descolonizar la mente (2015) de l’escriptor kenià Ngũgĩ wa Thiong’o (Lumaru, 1938) que servirà com a punt de partida per a la reflexió i el debat entre els/les participants. - Dissabte 19 de febrer. A les 18.30 h.
Biblioteques Humanes. Poliglotía
Aquesta proposta es fonamenta en la participació i ens permet “llegir” històries en la veu dels seus protagonistes, de manera que “llibre” i “lector” poden escoltar-se i dialogar entre ells. De la mà de Valencia Acoge, s’aborden diferents realitats migratòries en les quals es posen en primer pla a les persones migrants que es troben en la nostra societat, per a compartir relats de vida que conviden a la reflexió. - Divendres, 4 de març. A les 18 hores
Taller d’Art Ebru. Poliglotisme
En aquest taller dinamitzat per l’artista turca Meral Gokcek, coordinadora d’Ebru-València, ens acostarem a l’art Ebru, que és un art tradicional turc considerat Patrimoni Intangible de la Humanitat en 2014 per la UNESCO. L’art Ebru utilitza l’aigua com a llenç sobre el qual s’expandeix la pintura, experimentant amb diferents tècniques tradicionals.
- De novembre de 2021 a maig de 2022.
-
3. Inventari. Poliglotía (Pensar en comú el museu)
- Aquesta última fase del projecte proposa la creació d’un lloc de trobada i dinamització que reflexione sobre les possibilitats, límits i problemàtiques relacionades amb el mateix museu com a espai arquitectònic, institucional, relacional, creatiu, expositiu… Per a això, plantegem la formació d’un grup de treball que puga pensar en comú a partir de l’inventari de les tensions, reptes i oportunitats que ofereixen els diferents agents i experiències que formen part de la vida d’un museu. De març a juny de 2022.