Abstracció analítica
L’anomenada Abstracció Analítica és un concepte que arreplega des de les avantguardes artístiques russes, amb Naum Gabo, Nicolas Pesvner, El Lissitzky, Dziga Vertov o Gustav Klucis, i d’altres països europeus, amb Frantisek Kupka, László Moholy Nagy, László Péri, Otto Freundlich, Georges Vantogerloo o Jean Hélion, de les primeres dècades del segle XX, fins a les obres de l’Equip 57, Pablo Palazuelo o Joaquín Torres García, passant pels artistes valencians Andreu Alfaro, Eusebio Sempere o José Mª Yturralde. L’IVAM posseeix una de les col·leccions més singulars d’Espanya del període històric de les avantguardes (1914-1945).
Poètiques Oníriques i Dadà
Inclou el conjunt d’obres, especialment en paper, collage i fotografia, que l’IVAM posseeix d’artistes dadaistes i surrealistes. Entre els més destacats estarien Kurt Schwitters, Raoul Hausmann, Marcel Duchamp, Man Ray, André Kertész, Óscar Domínguez, Benjamín Palencia, Grete Stern. Hi ha a més un conjunt d’artistes contemporanis les obres dels quals estarien vinculades a estes poètiques esmentades, però que s’entremesclen amb altres formulacions estètiques, com és el cas d’Henri Michaux, Luis Gordillo, Fischli &Weiss o els valencians Vicente Martínez Sanz i Carmen Calvo, que a pesar de la distància cronològica comparteixen interessos semblants en diferents obres.
Gestualitat informalista
En aquest apartat trobem les excel·lents aportacions dels artistes espanyols Antoni Tàpies, Antonio Saura, Manuel Miralles i Eduardo Chillida, al costat dels treballs de pintors internacionals com Lee Krasner, Franz Kline, Hans Hofmann, Ad Reinhardt, Pierre Soulages, Adolph Gottlieb, Karell Apparel, Arnulf Rainer, Per Kirkeby o els artistes valencians agrupats entorn del Grup Parpalló: Manolo Gil, Monjalés, Doro Balaguer o Salvador Soria.
La realitat i les seues cròniques
Un ampli conjunt d’artistes que tenen en comú una mirada irònica, al mateix temps que crítica sobre la realitat que ens embolica. Aquest eix de la col·lecció de l’IVAM s’iniciaria en els anys trenta amb els fotomuntatges de John Heartfield, George Grosz o del valencià Josep Renau. Continuaria amb les obres dels anys seixanta i setanta del Pop Art europeu i americà de Richard Hamilton, Öyvind Fahlström, Sigmar Polke, Martial Raysse o James Rosenquist; les aportacions espanyoles d’Eduardo Arroyo i també de l’anomenada figuració madrilenya i, molt especialment, la contribució de l’art realitzat des de la Comunitat Valenciana que va des de l’Equip Realitat, Equip Crònica, Anzo o Juan el Genovés, fins a determinades aportacions pictòriques contemporànies. Aquest eix s’estendria fins a incloure la denominada Nova Escola Valenciana del Còmic, des de Daniel Torres a Paco Roca.
Cartografies urbanes
Aquest eix té la pretensió d’estructurar tant el conjunt d’obres que des de l’inici de la Modernitat a principis del segle XX fins a l’actualitat posseeix la col·lecció de l’IVAM, com aprofundir en el gran nombre d’artistes que en l’actualitat estan treballant sobre el mateix tema. Es tracta de les aportacions que, des de la fotografia, la pintura, l’escultura o el vídeo s’han acostat a l’espai urbà o al debat sobre la relació entre l’espai públic i privat com a centre neuràlgic de les diferents pràctiques artístiques i socials. Ací està el cas, per exemple de César Domela, Paul Citroen, George Grosz, Horacio Coppola, William Klein, Lee Friedlander, Gordon Matta Clark, Guillermo Kuitca, Gabriele Basilico, Hannsjörg Voth, Marjetica Potrc o el valencià Miquel Navarro.
Mitologies individuals
Es tracta d’arreplegar la multiplicitat de discursos d’artistes difícils de classificar en posseir un discurs molt personal vinculat sovint a temes com la memòria subjectiva, el joc d’identitats l’autobiografia, els sentits poètics… Els seus temes de configuració artística es vinculen a símbols individuals i a una estructura peculiar de les seues vivències, la qual cosa té un paper molt significatiu en les obres d’artistes contemporanis presents en la col·lecció de l’IVAM com ara Robert Frank, Bruce Nauman, Christian Boltanski, Cindy Sherman, James Lee Byars, Juan Muñoz o Cristina Iglesias.
Contemporaneïtats 1980-2010
Un conjunt d’artistes porten anys treballant amb dispositius tecnològics a analitzar de quina manera la revolució digital és un fet que està present en la nostra vida quotidiana i altera considerablement la nostra relació amb el món o de quina forma ens obrim cap a les noves creacions on–line que estan alterant la nostra perspectiva de la realitat. En la col·lecció tenim alguns exemples, des dels pioners com ara Dara Birnbaum, Gary Hill o Antoni Muntadas, hasta Joan Fontcuberta, Dionisio González, José Antonio Orts…
Julio González i Ignacio Pinazo
Els artistes Julio González i Ignacio Pinazo són dos referents centrals en l’inici de la Modernitat a Espanya i a la Comunitat Valenciana, que han sigut fonamentals en la configuració de la Col·lecció de l’IVAM. La seua presència continua sent un element significatiu de primer ordre, tant en l’aspecte expositiu, amb la galeria 2 dedicada permanentment a Julio González, com en el de la recerca i anàlisi, amb la Càtedra Ignacio Pinazo en col·laboració amb la Universitat de València.