VINCIANE DESPRET: “A LA SALUD DE LOS MUERTOS. RELATOS DE QUIENES QUEDAN”

VINCIANE DESPRET: “A LA SALUD DE LOS MUERTOS. RELATOS DE QUIENES QUEDAN”

Editorial Cactus, Buenos Aires, 2021.

“Porte avant una investigació sobre la manera en què els morts entren en la vida dels vius, entre nosaltres, hui dia, i com ens fan actuar”. Així presentava Vinciane Despret el treball que culminarà en aquest llibre.

“Quan fem un mínim lloc per a córrer-nos de la cultura oficial que ens exigeix reconéixer públicament que després de la mort no hi ha res i que ens imposa el mandat social de ‘fer el duel’, les experiències i els relats es multipliquen. La que es posa les sabates de la seua àvia, el que li escriu al seu fill mort, el que va portar les cendres a la punta d’una muntanya, l’antropologia forense, els difunts que apareixen en els somnis o fan signes, les tradicions populars, les sessions d’espiritisme, les sèries de televisió nord-americanes… Els morts estan entre nosaltres, i estan actius: influeixen, transmeten, uneixen, mobilitzen, es transformen i ens transformen.

La qüestió, llavors, no és si els morts existeixen o no, sinó quina és la seua manera d’existència”. Resistint-se a la temptació explicativa de les ciències socials i la psicologia, i seguint els relats de “els qui queden”, Despret es pregunta en quines condicions es prolonga l’existència dels morts, què els sosté i què els posa en risc, i principalment de què són capaços i de què ens tornen capaços. Interrogants urgents, tots ells, en l’era de l’Antropocè.

Compartim, en la web de Presentes densos, el capítol 5 d’aquesta obra (“Prolongar una obra. La generositat dels morts”), publicat en el marc de l’exposició Simbiología (CCK, Buenos Aires, 2021), traduït per Pablo Méndez.