IVAM Programa d’Art i Context és un projecte bianual que es compon d’actuacions, produccions, tallers, xarrades, converses, nous formats d’investigació i producció de la pràctica artística i pensament contemporani. Curat per un equip convidat per la institució, el Programa es proposa com un diàleg entre la nova producció de cinc projectes artístics seleccionats per l’equip curatorial i el públic actiu del context. Com a cos annexat a la institució, el Programa d’Art i Context es planteja com un procés d’intercanvi entre els recursos institucionals (col·lecció, exposicions, departaments, sabers), les veus convidades (artistes, crítiques, comissàries, artesanes, pedagogues) i espais d’intervenció (museu, web, catàleg).
El programa consta de dues presencialitats, la interna i la pública. Cadascuna d’elles implica diferents maneres de trobada i conversa. Internament, el Programa d’Art i Context funciona com una conversa entre els artistes seleccionats, l’equip curatorial i altres veus convidades: un acompanyament a cinc projectes amb el qual pensar la contemporaneïtat, el context i l’activació oberta del diàleg. La presencialitat pública es planteja com una connexió entre la investigació interna i el públic local i internacional. En aquest sentit, la trobada pública serveix també com un pretext per a la desterritorialització del museu, i entendre així que l’espai ja és la mescla entre l’acció física i digital, entre el dins i el fora del camp institucional. Per aquesta raó el Programa d’Art i Context també entén Internet com un espai d’intervenció per a visibilitzar i entrar en diàleg amb el pensament i la pràctica contemporània. El programa finalitza amb un acte expositiu en el qual es presentaran els projectes artístics resultants del procés d’investigació i accions que es duguen a terme al llarg d’aquests dos anys.
En definitiva, el propòsit del Programa d’Art i Context és la creació d’una xarxa de converses, per a activar intercanvis de sabers entre l’escena local i internacional. Una sèrie d’intercanvis que assumeixen treballar el context sense una posició hermètica i situant els cossos com a eixos d’escolta: una transferència de dades i afectes pensats des de les presencialitats i pràctiques contemporànies.
La primera edició es durà a terme entre els anys 2021 i 2023. El primer equip curatorial convidat són Carles Àngel Saurí, Ali A. Maderuelo i Julia Castelló, els quals han dissenyat la metodologia del Programa i la selecció del grup d’artistes. A partir de desembre de 2021, la coordinació continua amb Ali A. Maderuelo i Julia Castelló.
A partir de l’abril del 2022, s’incorpora a l’equip Elena Santamaría per a dissenyar i coordinar la línia d’educació.