Nuria Enguita s’incorpora com a directora de l’IVAM amb un potent projecte d’internacionalització de la institució

• El projecte de Nuria Enguita inclou un acurat treball dels fons del museu, la rellevància de la investigació, la col·laboració publicoprivada i l’activitat educativa de la institució

Nota de premsa

20.09.24 Nuria Enguita directora de l’IVAM_val

El conseller, Vicent Marzà, i la secretària autonòmica, Raquel Tamarit, han acompanyat Nuria Enguita en la presentació del seu projecte de direcció de l’IVAM. Cal recordar que la comissió responsable del concurs internacional per a la direcció de l’IVAM va proposar Nuria Enguita per a dirigir la institució i que el Ple del Consell en va ratificar el nomenament, que s’ha fet efectiu a data de 23 de setembre de 2020.

El conseller Vicent Marzà ha volgut agrair “el rigor i el treball dels integrants de la comissió de valoració per a l’elecció de la direcció de l’IVAM” i ha garantit a Nuria Enguita que “des de Cultura de la Generalitat continuarem donant el suport ferm i incondicional a aquesta institució de primer ordre cultural i vetlarem per la independència que la caracteritza per a continuar aprofundint en els diferents eixos que ancoren l’IVAM al seu entorn immediat i el ressituen en el mapa museístic en l’àmbit internacional”.

La directora de l’IVAM ha exposat els principals eixos d’actuació en la institució durant els pròxims cinc anys: emfatitzar l’obertura del museu a la societat, realitzar un acurat treball dels fons des de l’eix investigador de la institució, consolidar la internacionalització i la vertebració territorial de la institució, impulsar la col·laboració publicoprivada i desenvolupar el vessant educatiu de l’espai.

En aquest sentit, Enguita ha explicat que “hem de replantejar-nos la missió del museu en el context de pandèmia que ens està tocant viure i en aquest marc pense que l’IVAM, com a institució, ha d’enfortir la seua relació amb la societat. Hem de fer que siga més porós per a deixar que el coneixement que està fora entre dins i viceversa. Hem de treballar més que mai en programes presencials i virtuals, en projectes que permeten l’accés directe als diferents públics, però que desenvolupen també altres relacions amb una pluralitat de referències. Perquè el pes d’una institució cultural com aquesta té a veure també amb el que representa, significa i pot evocar”.

El projecte que planteja Nuria Enguita està centrat a fer de l’IVAM un espai de referència, habitat i habitable, compromés amb la societat i articulat entorn d’un programa basat en exposicions de la col·lecció del museu, en la mediació i en la investigació artística. “Un museu és important en si mateix per allò que representa en una societat, com a col·lecció, memòria i potència d’investigació per al futur”, ha comentat la directora del museu.

Quant a la col·lecció de l’IVAM, el projecte de la directora de la institució planteja treballar no només amb els fons museístics, sinó des dels fons museístics, amb un programa expositiu basat en tres eixos: els contextos i rerefons històrics, quatre camps d’acció (Contextos-Món, Historicitat, Cultura popular i Feminismes) i quatre maneres de fer (Gestos, Materials, Pantalles i Edicions). Per a Enguita, la col·lecció pròpia “constitueix l’acte fonamental de parla de la institució i la seua pedra angular. Tota proposta expositiva serà el resultat d’una investigació liderada per experts i expertes, juntament amb personal investigador extern i personal del museu”.

Un altre dels puntals de la nova direcció de l’IVAM és el treball en dos sentits: la vertebració territorial del museu i la seua internacionalització. Pel que fa al primer punt, l’IVAM compta amb la seu de València i la d’Alcoi, i en un futur amb una subseu a València. D’aquesta manera s’establiran dues articulacions: una interseu de Cada específica amb la institució i una externa, de cada seu amb el seu context pròxim i el seu propi programa específic. En aquesta línia, Nuria Enguita es proposa crear una major connexió entre les seus de l’IVAM i la resta d’institucions culturals dels seus entorns per a enfortir un ecosistema cultural sostenible. “Es tracta d’emprendre les col·laboracions amb altres espais d’art a València, a Alacant i Castelló. Sense oblidar associacions, galeristes, universitats, centres educatius i altres museus i institucions amb els quals es pot col·laborar en discursos i reflexions conjuntes”, ha explicitat Enguita.

Pel que fa al punt de la internacionalització de la institució, se centra en el desplegament de treball per a aconseguir que l’IVAM estiga plenament integrat en el circuit internacional de museus contemporanis a mitjà termini, i que establisca col·laboracions amb més espais museístics, que deriven en exposicions i projectes conjunts per a consolidar la presència de l’IVAM en la xarxa global. En l’àmbit estatal, es pretén establir una major col·laboració amb els museus d’art contemporani públics i privats. Així mateix es pretén establir relacions específiques per a la coproducció de projectes amb institucions de primer nivell internacional, de titularitat publica i privada, amb els quals la directora de l’IVAM té contacte i ja ha fet col·laboracions prèvies.

Pel que fa a les línies d’adquisicions d’obres d’art es treballarà per a donar continuïtat a una col·lecció que es va definir a la primera dècada de l’IVAM a l’hora d’adquirir obres i materials documentals. Així mateix es crearan aliances estratègiques amb el col·leccionisme privat valencià i de la resta de l’Estat per tal de completar la col·lecció de l’IVAM amb períodes artístics amb els quals no es compta actualment en els fons de la institució.

Nuria Enguita treballarà per a desenvolupar un centre de documentació que esdevinga el nucli neuràlgic de la institució. Serà el pont de contacte entre la col·lecció i la biblioteca. La nova directora de la institució pretén implementar i completar la web de la institució amb un repositori dels fons del museu, el desenvolupament de documentació de consulta en línia i una millor mostra de tota l’activitat del museu des del seu inici en 1989, amb la finalitat de connectar de manera efectiva la col·lecció, les exposicions i l’arxiu documental, així com convertir-la en un espai virtual del museu obert al món.

Nuria Enguita aprofundirà en un programa públic de mediació i d’activitats estables de seminaris i conferències en col·laboració amb les universitats i altres centres educatius; un observatori d’art en col·laboració amb les associacions vinculades a les arts visuals; l’organització de tallers amb artistes; i un programa paral·lel d’arts vives a les seus de l’IVAM. A més, treballarà en una nova estructura pedagògica de la institució i un reforç d’activitats amb programes com ‘IVAM escoles’ i ‘IVAM universitats’.

Així mateix, planteja també l’elaboració d’un pla estratègic específic del museu que marque objectius que cal assolir durant els pròxims anys i que comptarà amb les aportacions dels agents culturals de l’àmbit públic, privat i social. També planteja la necessitat d’establir estratègies per a enfortir els vincles de l’IVAM amb el seu entorn mitjançant una major col·laboració amb institucions públiques i privades.