L’IVAM presenta la intervenció arquitectònic-artística Eixa cosa rosa

Nota de premsa

DOSSIER EsaCosaRosa_comprimido

L’IVAM presenta la intervenció arquitectònic-artística efímera Eixa cosa rosa dels arquitectes Langarita & Navarro i l’artista Jerónimo Hagerman, que busca convertir l’acció de travessar un espai del museu que a l’estiu és poc habitable, en una experiència fresca.

Eixa cosa Rosa crea un espai públic refrescant a l’esplanada de l’IVAM amb una extensió de 340 metres quadrats conformat per 400 plantes naturals distribuïdes en quatre illes. Aquestes illes estan delimitades per biorrotllos, composats de fibra de coco, i coberts per una lona rosa que s’eleva en altura sobre la façana de l’edifici i la forma rememora els fulls de les palmeres d’aquest jardí improvisat, fonent-se així amb la instal·lació.

Per al teixit de les lones, els artistes han escollit l’espinàquer, la tela utilitzada en els vaixells de vela esportius. Es tracta d’un material ignífug que contribueix a generar una zona humida, d’ombra, ecològica i per tant fresca, perquè el/la visitant puga viure, recrear-se i apropiar-se d’aquest espai en l’accés principal del museu.

L’esplanada i l’edifici es veuen alterats pel reflex del color de la tela i de les plantes, tintant de roses i verds al centre, i, donant lloc a un viver enfront dels materials 100% urbans, com són el ciment o la pedra.

En paraules de l’artista Jerónimo Hagerman, aquesta creació sorgeix a través de la trobada de Langarita, Navarro i el propi Hagerman, qui “a través de l”arquitectura pell’ desenvolupem un projecte en comú entorn de l’ús dels tèxtils, les plantes, la arquitectura improvisada, efímera i volàtil sobre un edifici. “Hagerman afegeix que a través d’aquestes instal·lacions l’espai es veu modificat i en concret Eixa cosa Rosa aconsegueix” alterar “l’arquitectura de l’IVAM amb l’ús de la lona i les plantes. A través d’elles es matisa la llum, es crea un ambient suau, ombres i un entorn on la llum es degrada fàcilment.

Aquesta instal·lació arquitecónica-artística s’ha creat expressament per a l’IVAM. A més de convertir la terrassa del museu en una experiència refrescant, té com a objectiu conduir a una reflexió sobre aspectes com la sostenibilitat, l’ecologia, l’energia, el polític, el públic i el sensible, tan preocupants en l’actualitat.

Com assenyala el director de l’IVAM, José Miguel G. Cortés, “la instal·lació pretén introduir nous llenguatges al museu, generar més diàleg amb la ciutadania i oferir a través de l’art i l’arquitectura espais sostenibles, creatius, refrescants i únics a la ciutat”.

L’IVAM PRODUEIX

El projecte de Langarita & Navarro i Jerónimo Hagerman s’emmarca en la línia d’actuació artística, l’IVAM Produeix, que va iniciar al gener de 2017. L’objectiu d’aquesta actuació és que el museu no es limite a produir exposicions, sinó que actue com a generador de producció artística nova. Al que se suma la necessitat d’aprofitar i posar en valor espais no directament museístics del centre.

L’estiu passat, l’arquitecte Adrián Torres (València, 1982), va dur a terme la primera intervenció efímera a l’esplanada, que es va titular Transition, i estava formada per una estructura de fusta i plantes.

ACTIVITATS EN EIXA COSA ROSA

A través d’aquesta intervenció el ciutadà i el visitant canviaran la seua percepció d’aquest espai per convertir-lo en una estada exterior on gaudir d’activitats com el concert de Yessi Perse el 29 de juny o l’actuació de Lousiana Liquor, dins dels actes de la Gran Nit de Juliol, que organitza l’Ajuntament de València, el dia 21 de juliol.

Relacionats

L’IVAM Produeix

14 jun. 2018 – 09 set. 2018
IVAM ProdueixIVAM Centre Julio González