L’IVAM organitza un taller dirigit per Joan Fontcuberta, Premi Nacional de Fotografia en 1998

El fake com a estratègia de creació artística

Nota de premsa

PDF Nota Fontcuberta_VAL
València.  L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), juntament amb la Facultat d’Història de la UV i la Facultat de Belles Arts de la UPV, organitza un taller sobre el fake com a estratègia de creació artística i activisme polític dirigit per Joan Fontcuberta, Premi Nacional de Fotografia en 1998. El fotògraf i teòric, que va rebre també el Premi Nacional d’Assaig en 2011, abordarà el tema del fake o engany, un format que aparenta el que no és amb l’objectiu de generar rastres convincents d’alguna cosa inexistent, analitzant i posant a prova els mecanismes socials de la persuasió i la credibilitat.

El taller es realitza a través de sessions presencials teòriques en la Facultat d’Història agrupades en dos períodes (2 i 3 de maig i 7 i 8 de juny) i una part pràctica col·laborativa entre l’artista i els 12 participants.

Joan Fontcuberta (Barcelona, 1955) és un dels grans mestres contemporanis de la fotografia. Guanyador del Premi Hasselblad, considerat como el Nobel de la disciplina, ha desenvolupat un peculiar estil fotogràfic en el qual sempre estan estretament entrellaçats els conceptes de veritat i ficció. La seua activitat artística s’ha centrat en els conflictes entre natura, tecnologia, fotografia i veritat, dominis que li han portat sovint a la pràctica del fake. Reconegut escriptor, editor, comissari i professor, s’ha consolidat també com a un agut pensador sobre el poder de la imatge a través dels seus celebrats assajos.

El taller s’emmarca en el context de l’exposició “No és veritat. No és mentida. L’art del fake que prepara l’IVAM per al pròxim 20 d’octubre. Comissariada per Jorge Luis Marzo, la mostra repassarà alguns dels camuflatges, infiltracions i sabotatges empresos per artistes de tot el món des que Orson Welles fera creïble un atac marcià per a posar en evidència el poder manipulador dels mitjans.