L’IVAM organitza un seminari sobre els conflictes sociopolítics i culturals del Mediterrani

Nota de premsa

PDF NdP Seminari Mediterrani

València. Amb motiu de l’exposició Entre el mite i l’espant. El Mediterrani com a conflicte, i gràcies al suport de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), l’IVAM ha organitzat un seminari que analitzarà els conflictes sociopolítics i culturals d’aquesta zona del món. Experts com Vicent Garcés, president de la Fundació Assemblea de Ciutadans del Mediterrani, Haizam Amirah, investigador del Real Instituto Elcano, o l’escriptora Najat El Hachimi, aportaran la seua visió sobre aquestes realitats.

El seminari es divideix en tres grans blocs: “El mite creador d’estereotips”, “El mar com a frontera i drama” i “El Mediterrani: mescla de cultures”. En cadascun dels blocs participaran tres experts amb conferències breus, d’uns 20 minuts, que conclouran amb un debat.

Jaime Vives, conservador del Museu de Prehistòria de València, Mª Àngels Roque, antropòloga del IEMed, i José Enrique Ruís-Domènec, historiador de la Universitat Autònoma de Barcelona, intervindran en primer lloc. Els seguiran Senén Florensa, president executiu de l’IEMed, la periodista Lola Bañón i Haizam Amirah, Investigador del Real Instituto Elcano. Tancaran el seminari Vicent Garcés, Najat El Hachimi i Isona Passola, aquesta última de l’Associació Internacional de Productors Independents de la Mediterrània (APIMED).

L’exposició de l’IVAM Entre el mite i l’espant. El Mediterrani com a conflicte, inaugurada el 18 de febrer i que conclou aquest diumenge 12 de juny, mostra el canvi profund que s’ha produït en la visió del Mediterrani com un lloc mític, que evocava somnis i desitjos, en el segle XIX, a un espai on prima el temor, la incomprensió, la mort i l’espant des de la segona meitat del segle XX.

La mostra es presenta en dos blocs diferenciats, amb una primera part centrada en la mitificació europea de la vida en el Mediterrani, a través de l’obra d’artistes de diferents nacionalitats i de diferents llenguatges artístics com Wilhelm von Gloeden, Herbert List, Nicolás Muller, José Benlliure, Antonio Muñoz Degraín, Pablo Picasso, Ignacio Pinazo o Joaquín Sorolla. I un segon gran bloc en què s’exhibeixen obres d’artistes contemporanis de països mediterranis com ara els valencians Xavier Arenós i Sergio Belinchón, les marroquines Yto Barrada i Bouchra Khalili, l’algeriana Zinedine Bessai, la francesa d’origen algerià Zineb Sedira, el libanès Akram Zaatari, l’albanès Adrian Paci, el palestí Taysir Batniji, la suïssa Ursula Biermann o el francès Mathieu Pernot.