L’IVAM CREIX amb el dipòsit de més de 200 obres de tres col·leccionistes privats

L’IVAM amplia la seua col·lecció d'art contemporani

Nota de premsa

PDF Dossier Dipòsits

L’IVAM ha acordat amb tres col·leccionistes privats el dipòsit de 242 obres de més de mig centenar d’artistes contemporanis. Es tracta de les col·leccions: Cal Cego, la de l’arquitecte Juan Redón (Port de Sagunt, 1957) i la dels hereus d’Ana Peters. Estos tres dipòsits enriqueixen els fons de l’IVAM i s’aniran exhibint en les exposicions de la Col·lecció que el museu organitze en els pròxims anys. El director de l’IVAM, José Miguel Cortés, ha destacat la qualitat d’estes tres col·leccions “que fan créixer a l’Institut Valencià d’Art Modern de manera molt significativa, omplint importants buits que tenia la col·lecció del museu amb obres de gran qualitat pertanyents a artistes molt destacats del panorama internacional”.

El primer dels dipòsits, el de Cal Cego, es composa de 150 obres de diferents disciplines i de 45 artistes, tant internacionals, com ara Bern & Hilla Becher, Richard Billingham, John Coplans, Tony Cragg, Gregory Crewdson, Hans-Peter Feldmann, Douglas Gordon, Boris Mikhailov, Thomas Ruff, Allan Sekula o Hiroshi Sugimoto, com espanyols, de la talla de Ignasi Aballí, Javier Codesal, Alicia Framis, Luis Gordillo, Perejaume, Ana Prada, Santiago Sierra o Eulalia Valldosera, o els valencians Bleda y Rosa.

La col·lecció Cal Cego, una de les més importants col·leccions privades d’art contemporani d’Espanya, naix com a tal el 2006, però els seus impulsors, Roser Figueras i Josep Inglada, porten adquirint les peces que la integren des de fa ja més de tres dècades. El nom de la col·lecció, que significa “cal cego”, és el d’una casa familiar dels propietaris, i porta implícita la idea paradoxal de veure o de no veure les obres d’art, d’entendre-les o de no fer-ho.

Pel que fa a les tècniques de les obres d’este dipòsit, la més destacada és la fotografia però a més estan presents la pintura, el vídeo, l’escultura, el dibuix o les instal·lacions. És una col·lecció que ha tractat de potenciar els conjunts d’obres significatives del mateix autor, així com de reunir artistes de diferents contextos i generacions.

Quant al dipòsit de la col·lecció Juan Redón, l’integren un total de 78 obres, totes elles fotografies, de 24 autors entre els quals destaquen artistes internacionals tan importants com ara Martin Parr, Sam Taylor Wood, Wolfang Tillmans, Nan Goldin, Matthew Barney, Txomin Badiola, Miguel Trillo o el valencià Alex Francés. Juan Redón, arquitecte valencià que resideix a Barcelona des de fa 30 anys, va començar la seua col·lecció de fotografies en l’any 1994. Estes s’han exhibit en diferents museus i institucions com ara l’Artium de Vitòria o el Museu de Belles Arts de Bergen (Noruega) i en el Sainsbury Centre for Visual Arts de Norwich (Regne Unit).

El tercer dipòsit inclou 16 obres d’Ana Peters (1932 Bremen– 2012 Dénia), pertanyents als seus hereus. Es tracta de pintures figuratives dels anys 60, dels inicis de la carrera de l’artista alemanya establida en España, que vénen a completar la col·lecció de l’IVAM, que fins ara comptava entre els seus fons amb 16 treballs, la majoria d’ells de l’última etapa de la vida de Peters. Les  noves obres, moltes d’elles relacionades amb l’art pop, van a estar presents en la pròxima exposició Cas d’estudi: Ana Peters, que s’inaugurarà el pròxim 23 de juliol en la Galeria 3 de l’IVAM. Es tracta d’obres com ara Gula (s/f),  Trébol (s/f) o La envidia (1965).

Galeria