L’IVAM consolida en 2018 les seus línies identitàries entorn del treball de les avantguardes, les dones artistes i els creadors de la mediterrània

• Joan Miró, Annette Messager, Rodchenko o Ángeles Marco són alguns dels noms propis que han marcat aquest 2018

Dossier

DOSSIER DE PRENSA BALANCE IVAM 2018

EXPOSICIONS

Sis serien els aspectes centrals a destacar:

1r.- L’any 2018 ha estat marcat per una sèrie d’exposicions d’artistes fonamentals en la Història de l’Art com ara: Joan Miró, Alexander Rodchenko o Annette Messager, la primera dona que rep el premi Julio González des que va ser creat fa 18 anys.

2º.- En l’any que ha conclòs, el museu valencià ha incidit en les exposicions signades en femení com: A Contratemps. Mig segle d’artistes valencianes. 1929-1979; Fins Cota de Afecció per Patricia Gómez i M. Jesús González; El Pes de les Cendres per Anna Malagrida; la recuperació de la figura de la cèlebre escultora valenciana dels anys 80 i 90 Ángeles Marco; o amb la instal·lació ubicada a l’esplanada del museu els mesos d’estiu, Aquesta Cosa Rosa, signada per Langarita & Navarro i Jeroni Haggerman, en la qual l’arquitecta Maria Langarita va tenir especial rellevància.

3r.- Dins la línia museogràfica del centre, emmarcada en l’àmbit geogràfic de la mar Mediterrània, l’IVAM ha fet un gran esforç per posar a l’abast del públic l’exposició col·lectiva titulada Habitar la Mediterrània en què han col·laborat entitats com el museu Louvre de París, el Centre Pompidou, la Fondation le Corbusier, el Museu Arqueològic Nacional o la Fundació Sabadell, entre d’altres centres d’art i col·leccions privades de primer nivell.

4t.- L’Institut Valencià, insisteix en el seu convenciment per impulsar la línia expositiva de IVAM Produeix en la qual diferents creadors desenvolupen projectes específics per al museu. Amb aquesta finalitat s’ha comptat amb els artistes: Pepe Miralles, Juan Hidalgo, Txomin Badiola, Langarita & Navarro i Jerónimo Hagerman, Patricia Gómez i M. Jesús González o Anna Malagrida. Les seves propostes, plantejades per tal de sortir més enllà dels límits del museu, han aportat investigació, debat, reflexió, frescor i innovació a l’espai valencià d’art.

5º.- En total, el 2018 el museu ha organitzat 20 exposicions i mostres, sent la itinerància d’Eusebio Sempere, organitzada conjuntament amb el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, la que va servir per inaugurar la nova seu de l’IVAM a Alcoi el passat mes de novembre.

6º.- A més, la col·lecció del museu ha viatjat a molt diferents centres de tot Espanya dins de la línia IVAM Viatja. Els més significatius han estat les exposicions realitzades en els Caixa-Fòrum de Saragossa, Sevilla i Palma; la de la Fundació Vila Casas de Barcelona, ​​les realitzades a la Diputació de Saragossa o la produïda en col·laboració amb el Museu de Belles Arts de València.

COMPRA D’OBRA
La compra d’obra nova per enriquir la col·lecció de l’IVAM ha estat un altre dels punts forts de 2018. Any en el qual s’han invertit 700.000 € en peces de 18 artistes, 10 dones i 8 homes, com ara: Valie Export, Esther Ferrer, Mona Hatoum, Juan Hidalgo, Michel Jornhac, Annette Messager, Ángela García, José María Gorrís, Federico Guzmán, Carmen Navarrete, Ángeles Marco, Jesús Martínez Oliva, Isabel Oliver, Humberto Rivas, Amparo Segarra o Darío Villalba.

FONS JOSEP RENAU
L’IVAM amb un renovat Consell Rector i Comitè Assessor ha iniciat els tràmits per a l’adquisició de les 400 obres i milers de peces documentals que conformen el Fons Josep Renau en 2019. Un fons d’una gran importància històrica i artística que estan dipositats a l’IVAM des de finals dels anys vuitanta. Quan es realitzi la compra, l’IVAM serà el museu que tindrà la col·lecció més rica d’un artista valencià de renom internacional, alhora que aportarà notable valor a la seva col·lecció.

ACTIVITATS I PROGRAMES CULTURALS
Les activitats culturals i la línia de programes educatius i d’investigació de l’IVAM estan configurades per complementar les exposicions oferint reflexions i mirades a les obres dels artistes, així com per proposar un acostament a temes clau de la cultura contemporània.

Alguns exemples clars són el Congrés Internacional anual, titulat el 2018, Més enllà del Museu, que va oferir la possibilitat a l’audiència d’escoltar les propostes disruptives en el discurs museogràfic del segle XXI per part de diferents estudiosos i directors de museus com: el director del Museu Bojimans de Rotterdam, Sjarel Ex, l’escriptor i crític d’art, Paul Preciado o de la directora de la Whitechappel Gallery de Londres, Iwona Blazwick.

Igualment significativa ha estat l’activitat de la Càtedra d’Estudis Artístics del Segle XX i XXI en què s’han ofert conferències de noms tan importants com: François Verger, Pap Ndiaye, Santiago Auserón, Elisabeth Lebovici o Lucas Platero.

El foment del gust de l’art i la cultura moderna i contemporània als més petits ve de la mà dels tallers per a escolars entre setmana, així com dels tallers en família els caps de setmana. Aquestes són les generacions de potencials professionals de l’art i de visitants en el futur. A través de Joan Miró, Ángeles Marco, l’abstracció o Julio González, xiquets/es i joves aprenen art, creativitat o experimenten amb nous conceptes, textures i idees.

Més de 10.900 escolars, nens i joves han participat en els tallers en 2018, el que representa un 24% més que l’any anterior, reafirmant així l’èxit d’aquesta activitat al centre expositiu.

L’IVAM EN XIFRES

L’IVAM de València ha rebut en 2018 un total de 170.730 visitants, un 25,7% més que el 2017, el que representa 100.000 visitants més que fa quatre anys i un creixement d’un 136% des de 2014, quan va entrar l’actual direcció.

Al programa IVAM Viatja, les exposicions de la col·lecció del museu han passat per diverses ciutats espanyoles i han estat visitades per 141.092 persones. Pel que fa a IVAM Alcoi, en els seus gairebé dos mesos d’existència ha assolit la xifra de 5.800 visitants.

Pel que fa a venda d’entrades al museu, el 2018 s’ha registrat un increment del 42,42% respecte a 2017, quan es van vendre 84.494 tiquets, enfront dels 120.333 de 2018. Aquest creixement ve a confirmar l’interès del públic pels continguts del museu fora dels horaris de gratuïtat, distribuint les visites al llarg de la setmana

XARXES SOCIALS

Les xarxes socials del museu integren una comunitat activa de més de 75.500 persones davant de les 47.000 de 2016 o les 61.000 de 2017. Una dada que representa un increment del 17% respecte a 2017. La pàgina de Facebook compta amb més de 45.000 fans , enfront dels 38.600 de 2017. l’IVAM a Twitter frega els 15.000 seguidors, enfront dels 13.700 de l’any anterior i en Instagram amb més de15.500 seguidors, enfront dels 8.900 de 2017.

Unes xifres que confirmen que es tracta d’una comunitat activa que interactua amb el museu, tant quan es tracta d’informació sobre el programa expositiu, les activitats, o la difusió per al coneixement d’artistes i esdeveniments destacats, generant més de 100.000 interaccions per part dels seguidors a 2018.

ELS AMICS DEL MUSEU
1. Segueix augmentant el nombre de persones que formen part de la comunitat d’Amics i Amigues de l’IVAM, sent ja prop de 800 les persones que compten amb el seu carnet d’Amic i que gaudeixen d’avantatges que aquest ofereix.

HORARI
L’any passat va ser també el de l’ampliació de l’horari del museu, així com l’increment de dies i hores en què és possible visitar-lo de forma gratuïta. Es va avançar l’entrada al matí a les 10.00 hores i el tancament a les 19.00 hores, adaptant-lo als museus europeus i facilitant la visita de turistes i escolars.

A més, va incrementar les hores de visita gratuïta, implantant-els dissabtes a la tarda des de les 15.00 hores fins a les 19.00 hores. El museu ha mantingut l’accés gratuït dels diumenges i l’horari especial dels divendres fins a les 21.00 hores, sent gratuït entre les 19.00 i les 21.00 hores. Un al·licient més perquè els amants de l’art visitar l’IVAM.

SUPORTS

En 2018 l’IVAM ha comptat amb l’estimada col·laboració i el suport econòmic de la Fundació Obra Social de La Caixa, la Fundació Sabadell i Caixa Popular. Així mateix, ha col·laborat estretament amb l’Ambaixada Francesa a Espanya i l’Institut Francès i ha comptat, també, amb el suport de les Corts Valencianes per al desenvolupament de les seves exposicions i activitats culturals.

RESTAURANT: IVAM MASCARAQUE

L’any que hem deixat enrere, ha estat el de la recuperació de la cafeteria del museu amb l’obertura de IVAM Mascaraque. Es tracta d’un espai de trobada en el qual prendre un cafè, un aperitiu o degustar saborosos plats de cuina mediterrània, molt en la línia del centre en el qual s’inscriu. A més, recentment la cafeteria s’ha dinamitzat amb la il·lustració d’Ana Penyes, Premi Nacional d’Il·lustració 2018, un motiu més per visitar-la i gaudir de la seva carta.

El seu xef, Jose Luís Mascaraque ha passat d’estar al capdavant de fogons com els de l’Hotel Ritz a Madrid i és en aquesta aposta personal a l’IVAM en la qual ofereix el seu saber fer juntament amb la qualitat del producte.