L’IVAM celebra el Dia Internacional dels Museus amb exposicions i activitats didàctiques

Nota de premsa

PDF NdP Día de los Museos IVAM_VAL
València. L’Institut Valencià d’’Art Modern (IVAM) celebra avui 18 de maig el Dia Internacional dels Museus amb diverses activitats, obertura d’exposicions i entrada gratuïta al museu. Cada any, des de 1977, se celebren activitats entorn del 18 de maig amb l’objectiu de conscienciar al públic en general sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat.

En l’edició de 2016 el Consell Internacional de Museus (ICOM) ha proposat el lema “Museus i Paisatges Culturals” per a incidir en la responsabilitat dels museus pel que fa al paisatge del que formen part i la seua missió de vetlar pel patrimoni cultural.

Els visitants que acudisquen avui a l’IVAM gaudiran d’entrada gratuïta a les exposicions ‘Entre el mite i l’espante. El Mediterrani com a conflicte’, ‘Caso de estudio. Fotografia Documental Americana. Años 30’, ‘Dora García. Respiración Artificial. Performance. Eco Oscuro’, ‘Harun Farocki. El que està en joc’ i ‘Julio González’.

A les 20h l’IVAM inaugura l’exposició ‘Perduts en la ciutat. La vida urbana en les Col·leccions de l’IVAM’ que ofereix les múltiples visions, diferents espais i existències humanes que han conformat la vida en les ciutats en l’últim segle a través de prop de 300 obres pertanyents a la Col·lecció de l’IVAM, enriquida recentment amb els fons cedits en dipòsit per Cal Cego i Juan Redón.

Amb motiu de la inauguració de l’exposició, l’IVAM estrena un nou servei de ludoteca de 19h a 21h en la qual els xiquets i xiquetes de 4 a 10 anys podran gaudir de tallers didàctics. La iniciativa, que naix amb vocació de continuïtat, és una mesura de suport a la conciliació de la vida laboral i familiar al mateix temps que fomenta la creativitat i el gaudi de l’art entre els més xicotets.

El mateix dia a les 19h Beatriz Colomina, arquitecta, professora d’Història i Teoria de l’Arquitectura i Directora del Programa d’Estudis de Postgrau de l’Escola d’Arquitectura de la Universitat de Princeton imparteix una conferència amb motiu de l’exposició ‘Perduts en la ciutat’.

El Dia Internacional dels Museus també se celebra en l’IVAM amb una activitat didàctica en la qual participen més de dos-cents escolars. El taller didàctic “Inaugura’t a l’IVAM” pretén involucrar als xiquets i xiquetes en la gran festa del museu que sempre és l’acte inaugural d’una exposició.

En aqueix sentit, es replica l’experiència als més xicotets, obrint en primícia i exclusiva les sales que alberguen l’exposició ‘Perduts en la ciutat’. Per a introduir-los en tot el procés inaugural, es combina la faceta de “públic general assistent” amb la dels “professionals dels mitjans de comunicació”. Els escolars que adopten el rol de periodistes vénen amb les eines pròpies: quadern de notes, llapis o bolígraf, càmera de fotos o de video; el públic general, acudeix amb indumentària elegant per a l’ocasió. En les dinàmiques del taller es treballa sobre l’assistència a una roda de premsa, participa en una visita guiada, degusten l’equivalent a un “vi d’honor” adaptat a la seua edat en l’esplanada i, com a comiat, els alumnes es porten un periòdic en blanc perquè en classe puguen redactar la notícia de la inauguració de l’exposició a la qual han assistit.

Amb motiu del Dia dels Museus l’IVAM ha organitzat una acció en xarxes socials dirigida als Instagramers de València. El 18 de maig un grup d’aficionats a la fotografia i fans d’aquesta xarxa social acudeixen a l’IVAM a un ‘instameet’ en el qual podran prendre fotografies de l’edifici que alberga l’IVAM, les exposicions i les obres d’art amb l’objectiu la seua difusió en Instagram.

També la Biblioteca de l’IVAM organitza una acció per al Dia dels Museus en col·laboració amb l’Associació de Biblioteques de Museus MUSES. En un mapa interactiu de València se seleccionen tres punts de la ciutat, ja siga un barri, un edifici o una obra d’art, amb l’objectiu de descobrir o redescobrir nous espais del paisatge urbà i reivindicar les nostres biblioteques com a fonts d’informació imprescindibles per a saber més del paisatge cultural que ens envolta.