Cultura de la Generalitat i l’Ajuntament de València signen el conveni de col·laboració que farà realitat el Pati Obert de l’IVAM

L'execució de l'obra es preveu que s'inicie durant l'últim quadrimestre de 2017

Nota de premsa

nota prensa_Pati_Obert

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, l’alcalde de València, Joan Ribó, i el director de l’IVAM, José Miguel G. Cortés, han signat hui el conveni de col·laboració per a dur avant el projecte del Pati Obert. Es tracta d’un jardí ubicat al solar d’ampliació del museu, que pretén convertir-se en un espai de comunicació i relació amb el barri, on es podrà gaudir d’obres escultòriques de la col·lecció de l’IVAM.

En paraules del conseller Vicent Marzà: “De nou ens trobem amb un altre exemple dels resultats del treball col·laboratiu en matèria cultural entre institucions per a uns beneficiaris ben clars, el veïnat i els visitants, els valencians i les valencianes, els turistes que visiten València. És un fet que tindrem d’ací a pocs mesos, un Pati Obert de cultura i art a la Ciutat Vella, gràcies al desbloqueig de l’Ajuntament de València i de la Generalitat d’un projecte que l’antic govern va menysprear i oblidar a les golfes d’un dels nostres museus de referència, l’IVAM. El Pati Obert és també un símbol de dignificació, de dignificació del barri del Carme i d’un dels espais artístics del país que acull obres cabdals de l’art modern valencià i internacional”.

En la mateixa línia, l’alcalde de València, Joan Ribó, s’ha referit a “l’excel·lència d’un projecte realitzat des del Servei de Projectes Urbans de l’Ajuntament que està obligat a millorar qualitativament el benestar d’un barri que necessita zones verdes, d’esplai i de socialització per al veïnat. Aquest pas que fem endavant, amb el corresponent cost econòmic que suposa la nova connexió viària en la trama urbana, servirà per acomplir una reivindicació històrica dels veïns i veïnes del barri del Carme”. En definitiva, segons ha dit Ribó, “aquestes són les obres de barri amb les quals estem transformant la ciutat; sense necessitat de grans obres faraòniques destinades al gaudi d’uns pocs, sinó invertint allà on cal realment per a millorar el dia a dia del nostre veïnat”.

Per primera vegada, l’IVAM deixa de donar l’esquena al barri del Carme i s’hi vincula d’una manera molt estreta. L’IVAM no pot desenvolupar la seua vocació internacional sense arrelar-se primer al barri i a la ciutat on es troba”, ha subratllat José Miguel G. Cortés. En aquest sentit, el director ha afegit que “és fonamental que l’IVAM aprofundisca en una major vinculació amb l’Ajuntament de València”.

La Conselleria destina 500.000 euros per a l’execució de l’obra, que sumats al pressupost de l’IVAM per al trasllat d’escultures i la instal·lació i manteniment de la vigilància de lespai sumen 542.000 euros. L’execució de l’obra es preveu que s’inicie durant l’últim quadrimestre de 2017.

Al mes de setembre estarà acabada la intervenció de l’artista valencià Escif, un gran mural que ocuparà els 100 metres lineals de la façana darrere del museu, dins de la línia artística l’”IVAM produeix”. Un treball que estarà molt vinculat al barri i als seus veïns.

Per la seua banda, l’Ajuntament de València assumeix les obligacions econòmiques derivades de les expropiacions de terrenys necessaris per a l’obertura del carrer de l’Hort d’en Cendra, així com el manteniment, neteja i conservació del Pati Obert d’escultures.

A banda d’eliminar les tanques que circumden el solar i de condicionar-lo com a jardí, una de les actuacions consistirà a enderrocar el mur que hi ha actualment entre l’IVAM i la Beneficència per tal d’unir el barri del Carme amb la ronda interior, una demanda històrica dels veïns.

El museu ha seleccionat entre els seus fons 5 obres dels escultors valencians Andreu Alfaro, Miquel Navarro, Ramón de Soto i Vicente Ortí que s’ubicaran en diferents punts del jardí. Es tracta de ‘Cosmos 62, forma lliure’ (1962) d’Alfaro; ‘Lluna sobre prisma’ (2001) i ‘Cara plana’ (2001) de Miquel Navarro; ‘Porta de Thanatos II’ (2008) de Ramón de Soto; i ‘Fragments’ (1990) de Vicente Ortí. D’altra banda, també es recuperarà per a aquest espai l’escultura ‘Sense títol’ (1989), que l’artista danés Per Kirkeby va realitzar a propòsit per a l’IVAM, i que es troba actualment al llit vell del Túria.

El jardí s’ha concebut com un espai amb zones verdes, jocs infantils, zones de descans i de relació amb les obres d’art, on també hi haurà lloc per a instal·lacions artístiques efímeres. Es pretén que siga a més un espai actiu, on es puguen realitzar activitats educatives i d’altre tipus.

Els últims anys, l’IVAM ha organitzat diferents activitats al solar, entre les quals cal destacar l’acte d’obertura simbòlica d’aquest espai que es va organitzar conjuntament amb el col·lectiu ciutadà “Desayuno con viandantes”, amb l’assistència de 600 persones.