Exposició

Lluny del buit. ZERO i l’art de postguerra a Europa

data d'obertura

30 Setembre 2022

data de clausura

12 Febrer 2023

Exposició

Gerhard Von Graevenitz / Kinetic Relief, 1962. The Mayor Gallery © Gerhard Von Graevenitz, VEGAP, Valencia, 2022

galeria G5

  • Planta -1
  • Planta B
  • Planta 1
  • Planta 2
  • Planta 3

L’exposició Lluny del buit. ZERO i l’art de postguerra a Europa ofereix una revisió dels grups d’artistes que van superar l’estètica i l’atmosfera existencialista de la postguerra en rebutjar la pintura expressionista, l’abstracció gestual matèrica i l’informalisme que van dominar l’escena artística després de la Segona Guerra Mundial. Les aportacions dels joves artistes reunits en l’exposició van ser centrals en el “big bang” de l’art de la dècada de 1960. Considerant ZERO i els grups coetanis que van compartir esperit i van formar una espessa xarxa de contactes, exposicions, publicacions i esdeveniments (Azimut, Nul, Gruppo T, Gruppo N, Equip 57, Nove Tendencije, entre altres), l’exposició mostra “congregacions” d’artistes que van operar sense un credo ni un lideratge intel·lectual unificat, però amb ambicions compartides de “començar de zero” una nova manera de fer i gaudir de l’art. Sense una mirada enciclopèdica, l’estructura de l’exposició recull els moments més rellevants d’aquesta breu història, emmarcada entre 1957 i 1966, en el qual apareix una cartografia del Vell Continent, més enllà de les grans capitals, a les províncies de l’Europa Central.

L’exposició reuneix més de cent obres de més de trenta artistes (Mack, Piene, Uecker, Manzoni, Castellani, Klein, Tinguely, Fontana, Dadamaino, Grazia Varisco, Nanda Vigo, Megert, Peeters, Haacke, Verheyen, Schoonhoven, Daniel Spoerri, entre molts altres), així com nombrosos documents i arxius. El catàleg de la mostra està concebut com una compilació de fonts originals (textos d’artistes, manifestos, etc.), en diàleg amb les imatges de les obres en exposició i una selecció dels documents més rellevants.

L’exposició renova l’interés de l’IVAM-Centre Julio González per les relectures crítiques dels artistes que van contribuir, en la història recent, al fet que l’art ampliés les fronteres de la percepció i la consciència.

galeria G5

Compartir

EmailFacebookTwitterInstagram

comissari / a

Bartomeu Marí

EmailFacebookTwitterInstagram