La Col·lecció de l’IVAM

La col·lecció permanent constitueix sens dubte l’epicentre de l’IVAM. Es tracta d’una col·lecció singular, que és una de les més destacades d’Espanya i que ha fet possible que l’IVAM es convertira en un museu amb gran personalitat pròpia. Compta amb un patrimoni artístic envejable amb obres de diferents geografies i contextos culturals: artistes valencians, espanyols, europeus, llatinoamericans, nord-americans…

Des que va començar a formar-se en 1985, enriquida per contínues adquisicions i donacions, amb conjunts d’obres tan notables com els de Julio González (1876-1942) i d’Ignacio Pinazo (1849-1916), la col·lecció de l’IVAM ha anat estructurant-se entorn d’uns eixos conceptuals i històrics que solquen les avantguardes històriques de la primera meitat del segle XX i que s’endinsen en la segona meitat d’aqueix segle.

Un estudi detallat dels fons de la col·lecció permet arribar a la conclusió que el caràcter innovador i experimental de la modernitat i de les avantguardes travessa gran part de les obres relacionades amb les primeres quatre dècades del segle XX.

A dia d’avui la col·lecció compta amb l’impressionant nombre d’11.322 obres en diferents disciplines: pintura, escultura, dibuix, fotografia, vídeo, instal·lació, etc.

L’any 2000 es va instaurar el PREMI JULIO GONZÁLEZ que reconeix a persones de projecció internacional que destaquen en l’àmbit de la creació artística per la seua contribució a l’art modern. Llistat premiats

EIXOS DE LA COL·LECCIÓ

L’IVAM organitza la seua col·lecció entorn de criteris que subratllen la seua sòlida personalitat específica. S’aposta per conjuminar allò modern i allò contemporani, alló global i alló local, alló cronològic i alló transversal, allò perceptiu i la recerca, allò discursiu i participatiu.

La col·lecció de l’IVAM s’estructura en huit eixos centrals que vertebren un museu singular, amb unes característiques diferents als altres, amb una identitat definida sobre la base de l’estudi i l’anàlisi dels llenguatges artístics de l’últim segle: Julio González i Ignacio Pinazo, que són els dos referents fonamentals en l’inici de la Modernitat, l’Abstracció analítica, les Poétiques oníriques i Dadà, la Gestualitat informalista, La realitat i les seues cròniques, Cartografies urbanes, Mitologies individuals i Contemporaneïtats 1980-2010.

  • Abstracció analítica
  • Poètiques Oníriques i Dadà
  • Gestualitat informalista
  • La realitat i les seues cròniques
  • Cartografies urbanes
  • Mitologies individuals
  • Contemporaneïtats 1980-2010
  • Julio González i Ignacio Pinazo

Exposicions de la col·lecció

Consulta de fons

Des d’ací qualsevol persona interessada a conèixer la col·lecció de l’IVAM pot consultar els fons de forma lliure. Aquest espai es dirigeix també a investigadors que necessiten conèixer els títols, data d’execució, dimensions o el tipus d’obra de les peces que formen part de la col·lecció del museu.

EmailFacebookTwitterInstagram