L’adaptació telemàtica del projecte educatiu Als marges es presenta com un recurs educatiu dirigit al professorat d’Educació Secundària i Batxillerat i a professionals d’altres col·lectius culturals, amb possibilitat de ser adaptada segons el curs i les necessitats específiques de cada grup, ja que els apartats funcionen de manera autònoma i en cada un es poden articular diversos àmbits d’acció.
Als marges consisteix en una bateria d’experiències col·laboratives organitzades en set blocs temàtics, que respecten l’estructura natural de l’exposició “Des/ordre moral. Art i sexualitat a l’Europa d’entreguerres” realitzada a l’IVAM. Els set blocs són:
- Darrere dels cossos: les cultures del cos.
- Espais segurs: el Cercle de Bloomsbury i altres estètiques.
- Coreografies dissidents: trauma i desig.
- Invisibles: els abismes del sexe.
- Etiquetes: sota aquesta màscara, una altra màscara.
- Versos i besos: en temps de sicalipsi.
- El triangle invertit: totalitarismes virils.
Les activitats proposades s’inspiren en una cuidada selecció d’obres de l’exposició i es focalitzen en les qüestions següents: la connexió amb l’actualitat, la divulgació del context social i artístic present, l’art contemporani com a motor de canvi social i de sensibilització i la mediació educativa com a element provocador de reflexions compartides.
Els set blocs temàtics proposats arranquen amb preguntes inspirades per una obra present en l’exposició. Per a tal de contextualitzar ràpidament les activitats facilitem el full de sala (en anglés, valencià i castellà), que es pot consultar en l’apartat “Recursos complementaris”. A més, en algunes seccions, s’hi afigen altres recursos interactius per a enriquir les dinàmiques proposades i com a font de documentació per al professorat.
Als marges, en la seua versió digital, està dissenyat com a eina d’acompanyament a les aules, per això hi ha la possibilitat de descarregar els materials o de distribuir les sessions d’aplicació segons els blocs temàtics proposats, però també es pot aplicar espontàniament a l’aula des d’una perspectiva transversal.
Les activitats són abordables tant individualment com col·lectivament. La idea és estendre el contingut d’Als marges a la producció d’un coneixement compartit mitjançant formes de treball horitzontals i relacionals i afavorir el creixement col·lectiu a partir de la conversa i l’intercanvi respectuós d’opinions.
Finalment, i com a suggeriment, algunes dinàmiques i experiències generades a l’aula són susceptibles de ser transferides a xarxes socials, i per a això s’aprofita l’assiduïtat de l’entorn virtual per part de l’alumnat al qual el projecte està dirigit.