Taller d’artista

Nico Munuera “De l'estudi a la sala”

TallersIVAM Centre Julio González

Nico Munuera, De l’Estudi a la sala. Projecte/Processe/Exposició

Taller paral·lel a la preparació de l’exposició NicoMunuera. Praeciso en l’IVAM.

A través del conveni de col·laboració entre l’IVAM i la Universitat Politècnica de València, la Facultat de Belles Arts de Sant Carles ofereix el taller de Nico Munuera que es planteja en paral·lel a la seua exposició.

Les exposicions clàssiques, tradicionals, posen èmfasis en l’ordre i l’estabilitat. No obstant açò, en les nostres vides i entorns socials, constatem l’existència de fluctuacions i desequilibris, una plètora d’opcions i una visibilitat limitada. Igual que la física del no equilibri ha desenvolupat conceptes de “sistemes inestables” o de dinàmica de “entorns variables”, una exposició autènticament contemporània haurà de llançar propostes i expressar possibilitats de connexió. I, encara que poguera semblar-nos sorprenent, aqueixa exposició connectaria amb els anys de laboratori de la pràctica expositiva del segle XX. Hans Ulrich Obrist, “When Attitudes BecomeForm de Harald Szeemann (Los hitos del arte. 1969: El papel del comisario)”, El Cultural, Madrid, 16/10/2009.

A principis del segle XX, en el marc d’un sistema artístic orientat a l’objectivitat, tant en la superfície com en el volum, les possibilitats de triar un ambient eren extremament limitades. L’artista estava lligat per la demanda, que li instava a operar en l’escala monolítica de la pintura i l’escultura i tenia poques ocasions per a anar més enllà de l’espai ambiental, definit per quatre parets, el sostre i el sòl. La incomoditat i la intolerància que provocava aquesta situació condicionada, que l’objecte havia passat de ser una forma entre moltes altres per a convertir-se en l’únic vehicle d’expressió, va explotar a partir del 1909 amb la visió globalitzadora del futurisme, que va incitar als moviments lingüístics i físics a superar els límits anteriors i va obrir un espai de procediments alliberat de l’estricte monopoli visual.
[…] L’objectiu és crear un terreny en l’espai i el temps capaç de crear un unicum, on l’art de testimoniatge de les necessitats vitals i ideològiques, i integrar físicament i estèticament l’existència de l’art dins de la realitat concreta que li envolta.

Dirigit a
Estudiants de Belles Arts, Arquitectura, Disseny, Història, Ciències Polítiques, Magisteri i Pedagogia i a totes aquelles persones interessades en la creació.

Professorat
Nico Munuera va nàixer en la ciutat de Lorca (Múrcia) en 1974. En 1993 es va traslladar a la ciutat de València on cursa estudis de Belles arts i desenvolupa la seua carrera artística. Ha sigut guardonat amb nombrosos premis i beques com la residència del Col·legi d’Espanya a París (2003) o el Premio Generaciones (2005). En 2004 realitza l’exposició Relevos: Hernández Pijuan Munuera en el Real Jardín Botánico de Madrid. Entre 2008 i 2012 viu en la ciutat de Berlín i realitza exposicions significatives com Llegando a Xuwan (Galeria Tomás March, València, 2007), To paint or not to paint (Museo de Bellas arts de Múrcia, 2009) i Abstracción Racional. Aldrich/ Loureiro/ Munuera/ Uslé (CGAC-Centro Gallego de Arte Contemporaneo, Santiago de Compostela, 2011). També han sigut importants les mostres Frame Time (Sala Verónicas, Murcia, 2014) o Stimmung (Galeria Projecto Paralelo, México D.F., 2014). Altres exposicions rellevants han sigut No Flags i La isla de de Boneless (Galeria Max Estavella, Madrid, 2008 i 2015), Ribbons (Galeria La Caja Negra, Madrid, 2011) o La Medida de la Intuición (Galeria Maurizio Caldirola, Milà, 2017). La seua obra es troba en nombroses col·leccions de prestigi com les de la Fundación Barrié, la Fundación AENA, LaCaixa o la Colección Fundación Caja Mediterráneo.

Directors
Álvaro de los Ángeles i Ricardo Forriols

Cronograma
Dates: del 3 al 6 d’octubre de 2017
Horari: de 10:00 a 14:00
Lloc: Facultat de Belles Arts de Sant Carles-UPV
Nombre de places: 12
Durada: 18 hores
Aula: Per determinar

Certificats
En finalitzar el curs s’atorgarà un certificat acreditatiu de l’Assistència (havent superat un mínim del 80% de les hores del curs).

Inscripció i matrícula
Enviar correu electrònic amb les dades personals i escrit de motivació a vcbbaa@upv.es, indicant en l’assumpte: “curso DEL ESTUDIO A LA SALA”

Matrícula: 0 euros per a alumnat UPV, Amics del IVAM i socis AVVAC; 50 euros per a alumnat extern

Informació
Vicedeganat de Cultura
Facultat de Belles Arts de Sant Carles (Edifici 3N)
Universitat Politècnica València
Camí de Vera, s/n. 46022 VALÈNCIA
Tel. 96 387 72 21
www.upv.es/entidades/bbaa.

 

 

Relacionats

Praecisio

19 oct. 2017 – 14 gen. 2018
Exposició

Conversa entre Nico Munuera i David Barro amb motiu de l’exposició “Praecisio: Nico Munuera”

19 oct. 2017
ConversesIVAM Centre Julio González