Seminari Internacional: Renau i els exilis

DIJOUS I DIVENDRES. AUDITORI CARMEN ALBORCH

21 i 22 Octubre 2021

INSCRIPCIÓ PRÈVIA. AFORAMENT LIMITAT.

Amb motiu de l’exposició Els exilis de Renau, l’IVAM organitza un seminari internacional que reuneix estudiosos i investigadors les ponències dels quals connectaran amb l’exposició de diferents maneres. Mentre algunes conferències aporten una mirada contextualitzada i més àmplia al tema de l’exili, unes altres se centren en la relació de Renau amb altres col·legues i entorns artístics, o amb les formes creatives específiques amb les quals Renau va treballar durant el seu exili (principalment pintura mural i fotomuntatge). Sense l’objectiu de ser exhaustiu o concloent, aquest seminari pretén, no obstant això, iniciar converses i provocar trobades entre estudiosos per a discutir conjuntament temes d’interés compartit i posar l’accent en la connexió entre àrees professionals, geogràfiques i lingüístiques.

Totes les ponències són inèdites, i la intenció és incorporar als debats la investigació compartida en l’exposició i el catàleg. D’aquesta manera, el seminari vol recuperar la figura de Renau, i examinar aspectes de la seua vida i de la seua carrera que esperem que demostren la seua importància en el segle XX, així com l’actualitat de la seua obra. A part de les cinc conferències, el seminari es tancarà amb una taula redona en la qual participaran tres acadèmics que centren la seua la investigació principal sobre Renau en la revisió dels seus estudis anteriors, la seua biografia i/o la seua obra dels anys trenta. Tot això s’analitzarà a través de la lent retrospectiva de l’exili de Renau, i de les lliçons apreses de l’exposició.

INSCRIPCIONS

Reserva prèvia en ivam@consultaentradas.com o al telèfon 976004973 (dilluns a dissabte de 9 a 20h).

PROGRAMA:

Dijous, 21 d’octubre de 2021

 • 17:00 h – Presentació del seminari a càrrec de Nuria Enguita, directora de l’IVAM.
 • 17:15 h – Presentació en línia del seminari i introducció de les temàtiques a càrrec Jordana Mendelson, directora del seminari.
 • 17:30 h – Conferència en línia Els anys de la República, la funció social del cartell i de l’arxiu gràfic de Renau, a càrrec de Jordana Mendelson (King Juan Carlos I of Spain Center / New York University)
 • 18:30 h – Conferència en línia Les contradiccions de Renau en el context de l’exili mexica, a càrrec de Sebastiaan Faber (Oberlin College EEUU).

Divendres, 22 d’octubre de 2021

 • 12:00 h – Conferència Jornada a jornada. Josep Renau en els diaris de Manuela Ballester a càrrec de Carmen Gaitán Salinas (Universidad Complutense de Madrid)
 • 13:00 h – Conferència en línia American Way of Life / Fotomuntatge Soviètic d’Alexander Zithomirsky i d’Erika Wolf (Universitat Tyumen, Rusia) (anglés)
 • 17:00 h – Conferència RDA / Renau Murals, a càrrec d’Oliver Sukrow (TU Wien, Technical University)
 • 18:00 h – Taula redona sobre la figura de Renau en els anys trenta, des de la perspectiva de l’exili.
  Participants: Albert Forment (Universitat de València), Carl Henrik Bjertröm (Universitat de Copenhaguen) i María Rosón (Universidad Complutense de Madrid)
 • 19:30 h – Comiat del seminari a càrrec de Jordana Mendelson.
EmailFacebookTwitterInstagram