Presentació “Informe del estado de la cultura en España 2017”

AltresIVAM Centre Julio González

ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) organitza conjuntament amb l’IVAM el quart estudi “INFORME SOBRE EL ESTADO DE LA CULTURA EN ESPAÑA. IGUALDAD Y DIVERSIDAD EN LA ERA DIGITAL” realitzat per l’Observatori de Cultura i Comunicació de la Fundació Alternatives.

Este informe suposa una nova oportunitat per a revisar els desafiaments als quals ens enfrontem en un moment de grans transformacions tecnològiques que afecten la nostra manera de comunicar-nos i de participar amb la cultura. Per saber on estem i avançar cap al reconeixement del valor de la cultura en la nostra societat, plantejant-nos l’accés a la Cultura per part de la ciutadania com un Dret Fonamental.

L’informe és una anàlisi brillant i mesurat sobre la situació cultural d’Espanya, amb una bateria de propostes de solució i millora. Consta de 16 capítols, redactats per grans especialistes, que abasten totes les àrees de les indústries culturals i creatives.

Per a la seua presentació comptarem amb la presència i intervencions de:

  • Enrique Bustamante, Catedràtic de Comunicació Audiovisual i Director de l’Informe, que realitzà una introducció transversal amb una valoració global del deteriorament que han produït tots anys de crisis, amb la consegüent desigualtat en l’accés a la cultura en què s’han vist nombroses capes de població.
  • Inmaculada Ballesteros, Directora de l’Observatori de la Cultura i la Comunicació de la Fundación Alternativas que presenta un resum exhaustiu de les tasques pendents que ha d’afrontar el Ministeri en matèria de cultura.
  • Patricia Corredor, Doctora en Ciències de la Informació i professora en la Universitat “Rey Juan Carlos” de Madrid, coordinadora de l’enquesta realitzada als agents culturals espanyols i coautora de l’apartat dedicat a la perspectiva de gènere en la cultura.

Comptarem també amb la participació de referents valencians com:

  • Carmen Alborch, sobre la Cultura per la Igualtat.
  • Jaime Torres, Director General de l’ESAT (Escuela Superior de Arte y Tecnología) sobre VídeoJocs. 4 figures reconegudes dels mitjans de comunicació especialitzades en la cultura, realitzaran preguntes a les persones intervinents.
  • Eugenio Viñas, Redactor en Cap de Cultura de Valencia Plaza.
  • Jessica Crespo: Redactora de Cultura de Ràdio València Cadena SER.
  • Joan Carles Martí: Redactor en Cap de Cultura del diari Levante-EMV.
  • Tere Rodríguez, Responsable de Cultura del Diari La Veu.

Convidats de primera fila seran persones referents de la Cultura Valenciana, tan responsables de les administracions públiques (Generalitat, Diputació i Ajuntament de València), Consell Valencià de Cultura, CVMC, a més a més de responsables de les associacions professionals i empresarials.

Comptarem també amb un parell d’expressions artístiques a càrrec de:

  • Adolf Murillo amb alumnat de l’IES Arabista Ribera de Carcaixent integrant de Sound Cool, que interpretarà una peça per a flauta i smartphones. ZONZO, creació sonora per a flauta travessera i sistema Soundcool.
  • Mike, Mona i Tino, que interpretaran la cobla “Tatuaje”. El mestre Miguel Anda a la guitarra espanyola, Mónica Ibañez a la veu i Valenctín García al saxo, són músics a la deriva del so…. Sense ser coblers, fan cobles; sense ser historiadors, expliquen la història… perquè tot adquirisca un altre so, una altra mirada, un altre sentit…