Planeta soroll: Laboratori de ficcions sonores

Art i ContextEducacióIVAM Centre Julio González

D’11.00 a 14.00 h. IVAMlab 1

PLANETA SOROLL: Laboratori de ficcions sonores s’inclou en el marc del Programa d’Art i Context. El so és un dels aspectes clau i transversal de les investigacions de les artistes del programa, per la qual cosa es proposa el taller PLANETA SOROLL.

A través de l’escolta i l’experimentació sonora, en aquest taller pensarem i activarem el so com a eina per a entendre i comprendre el nostre entorn. Es partirà de les idees i investigacions que aborden les artistes del programa en la seua producció, així com d’eines pròpies de la creació artística contemporània. Mitjançant diferents activitats i tallers, abordarem l’escolta activa de l’espai, del nostre cos i el d’altres persones, generarem i inventarem sons animals i maquínics, i construirem paisatges sonors del nostre context.

Durant una setmana, les persones participants construiran un relat col·laboratiu i recorregut sonor que active i pense l’obra de les artistes del programa, tractant d’imaginar i acompanyar la futura exposició i generant un registre del context pròxim de les persones participants.

DADES PRÀCTIQUES

  • Dirigit a: adolescents de 13 a 16 anys. No es necessita cap requisit previ per a poder participar
  • Sessions: 5, de dilluns a divendres d’11.00 a 14.00 h.
  • Dates: de l’11 al 15 de juliol
  • Lloc: IVAMlab1
  • Places: 15 per setmana
  • Disseny, creació i activació: Elena Sanmartín

MEDIACIÓ:

El taller serà impartit per Elena Sanmartín Hernández, amb el suport en mediació d’Alejandro Ocaña i la col·laboració de Patricia Ferragaud en la producció sonora.

Elena Sanmartín Hernández situa la seua pràctica en la bisectriu entre la gestió cultural, la mediació artística i l’educació. Li interessa explorar les maneres de traduir i traslladar les metodologies de la creació artística contemporània en eines útils per a la comprensió i la resolució dels problemes i reptes contemporanis. Entén els processos de mediació, educació i gestió cultural com a espais creatius, col·laboratius i d’acompanyament que faciliten que els processos i la creació artística puguen permear altres cossos i espais, i viceversa. És graduada en Belles arts per la Universitat Politècnica de València, ha realitzat el Màster PERMEA: Educació i Mediació a través de l’Art pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la Universitat de València i el Màster Universitari en Història de l’Art Contemporani i Cultura Visual per la Universitat Complutense de Madrid i el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia.

Alejandro Ocaña és un artista i educador resident a València. Els seus projectes es fonamenten en els esdeveniments col·lectius i en les festes, així com en altres situacions relacionades amb l’oci. Desenvolupa una producció l’objectiu principal de la qual és la participació dels altres i l’ús de l’humor, donant lloc a una successió d’accions grupals que intenten ser considerades com a “ximpleries” i/o “chorradas”. Alejandro Ocaña és graduat en Belles arts per la Universitat Politècnica de València i ha realitzat el Màster PERMEA: Educació i Mediació a través de l’Art pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la Universitat de València.

Patricia Ferragud Noguerón és llicenciada en Arquitectura per la ETSA de València, Matrícula d’Honor del Màster Ciutat i Urbanisme de la UOC i estudis de piano pel Conservatori Professional de Música de València. En els últims anys s’ha especialitzat en la investigació, l’anàlisi i la planificació estratègica del sector cultural i creatiu, formant part de l’equip de Culturalink dins de l’àrea Societat–Cultura–Ciutat. Compagina el seu interés per la investigació cultural i urbana amb la creació artística i la producció musical com a integrant de diverses bandes de música com La Plata, Llum Vertadera o Ediacara, havent actuat, des de l’any 2016, en multitud de sales i festivals a Espanya, Alemanya i l’Argentina, i les composicions dels quals formen part de la banda sonora de sèries de televisió com Fariña (2018) o La Ruta (2022). Així mateix, es dedica a la mediació i agitació cultural a través de diverses iniciatives i projectes col·laboratius com el segell discogràfic Domini o l’organització, des de l’any 2018, d’esdeveniments lligats a la música experimental i la performance.