Miniput València – Mostra internacional de televisió pública de qualitat

AltresCinemaIVAM Centre Julio González

El MINIPUT torna a València. El MINIPUT (www.miniput.cat) és la Mostra de Televisió de Qualitat de Barcelona, des de 1994. Una selecció dels programes de televisió més innovadors, provocadors, educatius i amb vocació de servei públic de l’any, projectats a la International Public Television Conference (INPUT: www.input-tv.org).

L’organització del MINIPUT Barcelona ens cedeix part de la seua programació i la mostra torna a València en versió reduïda. Seguirem la mateixa filosofia i estructura de la mostra de Barcelona: durant tot un dia projectarem alguns dels millors programes emesos en televisions públiques d’arreu del món, i dedicarem temps a l’anàlisi i el debat sobre la funció de la televisió pública.

A més, inclourem al llarg de la programació una sèrie de píndoles que mostren continguts que productores d’arreu del País Valencià han fet recentment. Fragments de programes, curtmetratges i tràilers de gèneres diversos, produccions actuals d’un sector audiovisual valencià que, malgrat tot, continua treballant.

Amb la projecció d’una programació internacional i de continguts locals, com a punt de partida propositiu, volem contribuir al debat sobre la nova televisió pública valenciana.

La mostra se celebrarà al saló d’actes de l’IVAM, des de les 11 fins a les 19:30, el dissabte 11 de març, amb accés gratuït. València serà, de nou, l’escenari de mostra, debat, i trobada de persones interessades en la televisió pública de qualitat d’arreu del món.

Aqueta mostra és una programació de MINIPUT Barcelona, organitzada a València per l’IVAM,  Barret Cooperativa Valenciana i el departament de Tª dels Llenguatges i CC. de la Comunicació de la UV, amb la col·laboració de l’associació valenciana d’empreses de producció audiovisual i productors independents – AVANT.

PROGRAMA

11.00 h Presentació de la jornada a càrrec d’Álvaro de los Ángeles, subdirector general d’activitats de l’IVAM; Ingrid Guardiola, coordinadora del MINIPUT Barcelona; Nel·lo Pellisser, Departament de Teoria dels Llenguatges-UV; Àlex Badia, president de Barret Cooperativa Valenciana

11.30 h. BIPEDS  (websèrie, Suïssa, 3 minuts, RTS)

Presentació: César Martí, Associació Valenciana de Productores – AVANT

 Bípeds és una comèdia seriada que pren les convencions utilitzades en els documentals d’animals i les aplica a escenes quotidianes que involucren éssers humans joves. De l’articulació del llenguatge fins a la processó del casament, la sèrie ens descobreix totes les peculiaritats que fan d’aquests animals socials un dels més variats tipus d’homínids. Veiem els joves David, Laura i Leo desenvolupar-se en el seu hàbitat natural, però amb la peculiaritat que, tecnològicament, la sèrie està pensada per a mòbils i amb la possibilitat d’acoblar-hi diferents pantalles per potenciar la narrativa.

11.45 h. PRISON SONGS (documental musical, Austràlia, 48 minuts, SBS)

Presentació: Rafa Xambó, músic i sociòleg, membre del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació

 Un documental musical que s’endinsa en l’empresonament indígena, un dels temes més candents a Austràlia. Els indígenes tenen 27 vegades més probabilitats d’acabar tancats a la presó que la resta de ciutadans. Aquesta desproporció es produeix arreu d’Austràlia, però empitjora al nord. Els cineastes van passar mesos dins la Berrimah Prison, al nord d’Austràlia, on el 80% dels reclusos són indígenes. Són culturalment diversos, pocs parlen anglès, però la música forma part de les seves vides. Prison Songs està estructurat com un musical i com un documental. La història és una crònica de les seves vides i circumstàncies. Canten i ballen des de la presó, i la música dóna una nova dimensió als presos, normalment ignorats o poc escoltats. Les audiències van votar-lo com un dels millors programes de l’SBS i ha obtingut molts premis i reconeixements.

 12:45 h. MOMENTS OF CAMPAIGN (documental, Equador, fragment de 20 minuts, RTVECUADOR)

Presentació: Marc Gonzalo, director de fotografia

17 de febrer del 2013: Rafael Correa guanya les eleccions i es converteix en president de l’Equador per tercera vegada. 42 dies abans s’embarcava en una campanya frenètica al ritme de discursos, viatges i cançons. La pel·lícula segueix Rafael Correa, l’off the record de la campanya, centrant-se en els detalls, en allò que aparentment manca d’importància, però que sovint és més revelador que els moments èpics de qualsevol personatge públic. Més que un registre d’un esdeveniment històric específic a l’Equador, el documental reflexiona sobre les formes contemporànies de la vida política i la seua posada en escena.

 13.20 h. ADDICTED TO MY PHONE (documental, Dinamarca, 40 minuts, TV2)

Presentació: Nel·lo Pellisser, Departament de Teoria dels Llenguatges-UV

 Emmagatzamem totes les nostres vides i secrets en els nostres mòbils i esperem que la nostra informació (imatges, contactes, missatges…) romandrà privada, però no podem estar-ne segurs. TV2 revela com n’és de fàcil recuperar informació privada del mòbil d’una manera legal i sense notificar-ho a l’usuari. Les empreses internacionals tenen lliure accés als nostres mòbils a través de les apps o de diversos serveis. Quins són els perills i els límits de l’accés al big data per part de les empreses?

14:00 h. DIGGIN DOWN DEEP (puppet talk show, Japó, 30 minuts, fragment, NHK)

Presentació: Jaume Policarpo, Bambalina titelles

 Aquest programa de varietats utilitza titelles per discutir assumptes personals que sovint són massa sensibles per parlar-ne públicament. El primer episodi té dos convidats: la Miki, una “xicota professional”, i l’Hiroshi, un ex CEO el negoci del qual es va ensorrar. Les “xicotes professionals” són dones que només tenen cites amb actors i esportistes famosos i que són conegudes per les seves habilitats de seducció. En el programa, la Miki revela les seves sorprenents tècniques. L’Hiroshi explica la seva història, de ser milionari a dur una vida miserable. Molta gent se sent més còmoda revelant la veritat des d’identitats anònimes.

 16.00 h. JIMMY’S WAR-SOLDIER SEEKING ANSWER (documental, Dinamarca, 44 minuts, DR)

Presentació: Membre de la Unió de Periodistes Valencians

 L’any 2006 Jimmy Solgaard era un soldat de 25 anys que va decidir anar a l’Afganistan. Tot tenia sentit quan era allà, però avui dia té dubtes seriosos i està intentant trobar respostes. Ha matat gent per les raons correctes? Ha matat la gent equivocada? Realment va diferenciar els civils afganesos? Els polítics i les forces armades han donat l’autèntica imatge de la guerra? En Jimmy té dificultats per fer front a aquestes preguntes angoixants i està realment frustrat; per això s’embarca en un viatge, per intentar trobar sentit al que ha fet i a la mateixa guerra. En parla amb els polítics, amb el personal militar i amb altres responsables. El viatge es va fent més dolorós a mesura que li van arribant les respostes.

 17.00 h. RADIO GAGA (reality talk series, Bèlgica, 45 minuts, VRT)

 Joris Hessels i Dominique Van Malder, amics, actors i responsables de Radio Gaga, viatgen amb la seva emissora de ràdio mòbil i automanofacturada a vuit llocs de Bèlgica, on passen dies per fer una ràdio local extraordinària. En aquest episodi es transmetrà des d’un centre de rehabilitació. Ells distribueixen receptors perquè la gent pugui escoltar l’excèntric programa en què es combina la música amb entrevistes a residents. Radio Gaga va a la recerca de matisos, d’humor, d’emocions i, sobretot, de bandes sonores lligades a enclavaments geogràfics específics.

 PÍNDOLES VALENCIANES:

 

QUE TIEMBLE EL CAMINO (videojoc webdocumental, navegació guiada de 5 minuts, RTVE i Barret)

Un grup de persones amb pàrkinson es proposa un repte: recórrer 108 kilòmetres del Camí de Santiago. Aquest documental interactiu proposa a l’usuari que es pose en la pell dels pelegrins, tot combinant un videojoc de plataformes amb peces documentals i continguts divulgatius sobre el pàrkinson.

 18.00 h. CARFACE  (curt d’animació, Canadà, 5 minuts, NFB)

Presentació: Pablo Muñoz, director de cinema d’animació – Pangur Animation

 Un Chevrolet Bel Air de 1957 fa una versió icònica de la balada americana “Que sera, sera”. La banda del radiador es transforma en un parell de llavis, cantant ritmes tranquil·litzadors, mentre un cor espectacular de cotxes l’acompanya. Una sàtira mordaç sobre el poder de les grans companyies petrolieres, Carface és una comèdia musical a gran escala de la mà del dibuixant Claude Cloutier. El curtmetratge va estar nominat al millor curt d’animació en els Oscar 2016.

PÍNDOLES VALENCIANES:

 FEARDOM (curt d’animació, Pangur animation, 2 minuts)

Feardom es una història sobre la por, l’oportunitat, el canvi, el creixement i moltes altres coses amb les quals cal anar amb molta cura, protagonitzada per un pardal blau molt mono.

MECÁNICO (curt d’animació, 4 minuts)

Torniquete viu en un món mecànica. Mentre treballa reparant robots, observa impotent com els seus companys moren quan el rellotge de sorra que duen incorporat al seu interior es buida. La seua existència anodina es veurà alterada quan conega Arandela. El curtmetratge ha rebut diversos premis: Premi Secció Animació Quartmetratges 2016, 1er Premi Animainzón 2016, Nominat Mèliés d’Argent Trieste ScienceplusFiction 2016, CutOut Fest 2016, Secció Oficial Festival Internacional Cine de Lebú 2017.

18:20 h.

RUNDFUNK (sèrie, Holanda, 12 minuts, KRO-NCRV)

Presentació: Beatriz Garrote, directora de Barret

 Comèdia sobre dos millors amics, el Tim i l’Erik, que han passat el seu temps intentant fer el menys possible durant el seu any final a l’institut. La sèrie combina la comèdia d’esquetxos amb el drama, en la mesura que crea un absurd retrat de l’època en què els joves intenten trobar un sentit al món que els envolta. El seu professor d’alemany està fascinat amb Hitler, el d’art no pot controlar les seves hormones i el d’educació física, el racisme. Rundfunk és un antídot contra els drames sentimentals adolescents a l’època de l’institut. Va dirigida a aquest públic, així com als joves d’entre 20 i 35 anys que van compartir la sèrie a través de milions de comentaris a les xarxes. Actualment ja està en marxa la segona temporada.

 PÍNDOLES VALENCIANES:

 XAVI CASTILLO NEWS! (humor, 5 minuts, Pot de Plom Teatre)

“Xavi Castillo News!” és un espectacle definit per l’actualitat. Xavi Castillo fa un repàs a les últimes noticies, amb la sàtira i l’humor típics de la companyia.