Laboratori de Cinema-Assaig

"Souvenir. Fragments d'un film futur"

CinemaEducacióIVAM Centre Julio González

Laboratori de Cinema-Assaig

“SOUVENIR. Fragments d’un film futur.”

Conduït i comissariat per Cine por venir

El projecte SOUVENIR. Fragments d’un film futur

SOUVENIR. Fragments d’un film futur és un marc de treball obert i en transformació. Pren diferents formes depenent del context amb què dialoga, tant quant a formats com a mitjans, maneres d’ús i de participació. El projecte planteja en aquesta ocasió per a l’IVAM un Laboratori de cinema-assaig, que hem dissenyat i comissariat atenent diferents perspectives tant del que puga significar “Laboratori” com “cinema-assaig”.

A més d’aquest Laboratori plantejat per a l’IVAM, el projecte és també un “film en procés” que anem construint i ampliant en el temps. Es tracta d’una experimentació audiovisual de caràcter assatgístic que va sumant fragments a una pel·lícula en procés que roman sempre futura, sempre inacabada, amb una forma final sempre per vindre. Aquests Fragments d’un film futur tenen el seu origen en una invitació del Grup de Diàleg sobre Cinema Contemporani del MUSAC a l’octubre de 2019, i una primera peça fílmica de la sèrie ha sigut seleccionada en #*CMCVaCasa. Cultura online del Consorci de Museus.

La matriu del projecte SOUVENIR. Fragments d’un film futur és una reflexió de fons sobre el fenomen turístic global, la qual cosa anomenem “turisme existencial”. Les nostres existències estan vehiculades per dispositius i tecnologies que fabriquen, s’apropien i arxiven “souvenirs”, productes visuals i sonors que constitueixen l’experiència del present i configuren la memòria, en un permanent “turisme” pels paisatges virtuals. Ara bé, amb la pandèmia del coronavirus i l’actual estat d’excepció global, la situació del turisme mundial es troba en suspens, mentre que la importància i influència d’aquestes tecnologies i dispositius creix exponencialment com a avatar cada vegada més invasiu de la realitat i de la mobilitat dels cossos.

Laboratori de cinema-assaig en l’IVAM

En aquest Laboratori en l’IVAM partim del cinema-assaig en sentit ampli, com un assajar des del cinema o cap al cinema, però transitant per altres registres i mitjans possibles. Amb això pretenem possibilitar reflexions i pràctiques complexes al voltant de l’audiovisual i les seues noves maneres de circulació, recepció i producció en la present situació d’excepció provocada per la pandèmia actual.

Plantegem d’una banda un Laboratori pràctic en el qual tractarem de qüestionar el que s’entén per cinema-assaig i assajar cap a altres llocs, mitjans i contextos, per a acabar en una mostra de treballs al final del procés.

Buscarem ací experimentar col·lectivament el desenvolupament de les propostes i materials de les persones participants, per a realitzar finalment una sèrie de treballs (fílmics o amb un caire més expositiu o multimedial) de manera individual o col·lectiva. Cuidat per l’equip de Cine por venir, aquest Laboratori pràctic comptarà a més amb dues sessions de taller de Javier Rebollo -Con(tra) el cinema del jo o acabar d’una vegada per sempre amb els abusos de la memòria– i altres dues de Félix Pérez-HitaPensar editando (en tiempos de saturación audiovisual)-.

D’altra banda, proposem un Laboratori teòric que tracta de generar una reflexió col·lectiva entorn del present i la presència, a l’íntim i al propi arxiu audiovisual, a la construcció de la memòria i a la circulació de les imatges, els cossos i les veus en temps d’excepció global.

Aquesta part teòrica comptarà amb la participació de Remedios Zafra, que realitzarà una conferència (presencial) titulada Futuro y pantalla. La (im)posibilidad de una vida sin párpados. Proposem tambè un diàleg “virtual” entre Laura Vallés i Eli CortiñasCuando el cuerpo deviene relato. Esperanzas y retos para estremecernos con el mundo– que dialogaran per videoconferència amb les persones que estiguem presents en l’IVAM.

Miguel Ángel Baixauli i Sonia Martínez
(Cine por venir)

PROGRAMA

Inscripcions

Les sessions del LABORATORI PRÀCTIC (Javier Rebollo, Félix Pérez-Hita i Cine por venir) tenen un aforament limitat i requereixen inscripció prèvia. Si vols realitzar el “Laboratori pràctic” has d’assistir a totes les sessions, en elles es treballarà a partir dels materials dels participants (fotos, vídeos, àudios, descàrregues…) en un procés continu que finalitzarà, el 13 de novembre, en una mostra de treballs.

Enviar una email amb les teues dades personals i una breu explicació de la teua motivació i el teu perfil a: actividades@ivam.es

Només s’acceptarà una inscripció per email rebut.

Les sessions del LABORATORI TEÒRIC (Remedios Zafra i el diàleg entre Eli Cortiñas i Laura Vallés) són lliures prèvia inscripció fins a completar aforament.

 

  • 20 d’octubre, de 18 a 20h. Laboratori pràctic . AFORAMENT COMPLET

Sessió TALLER amb Cine por Venir

Partirem de la nostra experiència amb alguns nous Fragments d’un film futur realitzats expressament per a aquest Laboratori. Aquest serà el punt de partida per a dinamitzar al grup de persones participants en el plantejament d’idees i projectes propis, de manera individual o col·lectiva.

 

  • 27 i 28 d’octubre, de 18 a 21 h. Laboratori pràctic. Obert al públic fins a completar aforament. Requereix inscripció prèvia.

Excepcionalment aquestes sessions del Laboratori pràctic poden acollir a més participants dels inscrits en tot el Laboratori.

Sessions de TALLER amb JAVIER REBOLLO

Con(tra) el cine del yo o acabar de una vez por todas con los abusos de la memoria”

Tot és autobiografia, fins i tot en el porno, deia Marcel Hanoun. Partim d’una crítica al jo, als abusos de la memòria i al cinema assaig. Partim de qüestionar el que s’entén per cinema assaig i assagem anar cap a altres llocs, a registres més expositius i performatius. M’abelleix molt comptar tot el que el cinema hauria d’aprendre de l’art contemporani, i posar més vida en l’art i més art en la vida, sense necessitat de descendir en piragua el riu Congo, fins i tot sense càmera i sense eixir de l’habitació.

    

 

  • 29 d’octubre, 19 h. Laboratori teòric. Diàleg virtual obert al públic. Requereix inscripció prèvia. Online a través de Canal Youtube de l’IVAM.

DIÀLEG “VIRTUAL” entre LAURA VALLÉS i ELI CORTIÑAS

Cuando el cuerpo deviene relato. Esperanzas y retos para estremecernos con el mundo

A partir d’un compendi de cites i imatges, aqust diàleg virtual proposarà una reflexió sobre l’edició com a escriptura i la consecució del fragment com a cine por venir. Com si d’una pel·lícula en procés es tractara, Eli Cortiñas i Laura Vallés Vílchez empraran una sèrie de materials apropiats per a “pensar-amb” ells, a la manera de María Puig de la Bellacasa, i travessar-los amb una mirada de gènere amb la finalitat de reflexionar entorn de les maneres de circulació i producció de cossos i objectes en la present situació d’excepció. Entre el llenguatge, la poesia i l’acció, aquesta conversa afrontarà les esperances i reptes del nostre futur pròxim en els quals la polisèmia de la imatge es torna moneda de canvi però també eina per a, com diria Edouard Glissant, entendre millor el món i estremir-nos amb ell.

   

 

  • 3 i 4 de novembre, de 18 a 21 h. Laboratori pràctic. AFORAMENT COMPLET

Sessions de TALLER amb FÉLIX PÉREZ-HITA

Pensar editando (en tiempos de saturación audiovisual)

Avui, els muntadors (més o menys) independents treballem sabent que tenim a mà una quantitat de material audiovisual inesgotable; vídeos i àudios d’una varietat insospitada la quantitat de la qual creix cada minut. Tenim la possibilitat d’integrar en els nostres muntatges coses que s’han gravat i compartit en les xarxes aqueix mateix dia. Gràcies a aquesta nova abundància del material accessible, els muntadors hem adquirit certa autonomia respecte a guionistes i realitzadors. Ja no ens fan massa falta. Ara els editors podem improvisar un guió i una realització mentre muntem, sobre la marxa. Aquestes sessions volen ser un intent d’escapar dels clixés de gènere (documental, vídeoassaig, cinema experimental, videoart) i dels rols professionals dins del món audiovisual; un exercici per a pensar editant i deixar-se instruir pels vídeos que anem trobant i embastant.

  

 

  • 5 de novembre, 19 h. Laboratori teòric. AFORAMENT COMPLET. 

CONFERÈNCIA de REMEDIOS ZAFRA

“Futuro y pantalla. La (im)posibilidad de una vida sin párpados”

Aquesta conferència busca abordar els conflictes del subjecte contemporani davant un món permanentment connectat i ara noquejat per la incertesa de la pandèmia. La cultura xarxa i el marc capitalista porten temps promovent l’erosió de les esferes pública i privada en les pantalles, reduint a la seua menor expressió els dos àmbits que més singularitzen al subjecte humanista, l’íntim i el públic. Semblara llavors que el risc de desarticulació ciutadana (i treballadora) derivat de normalitzar les nostres vides com a multitud de persones soles a les seues cases darrere de les pantalles s’uneix al perill d’una vida (sense parpelles) on desbordats d’imatges i dades l’atenció es posen en risc, la memòria es delega en l’arxiu i la intimitat és arraconada o ajornada allí on el cos se sent tot sol. Quin paper té l’imaginari i el treball creatiu en aquest escenari?, què pot la ficció i la imaginació especulativa sobre el futur que aquest món ens inspira?.

 

  • 10 de novembre, de 18 a 21 h. Laboratori pràctic. AFORAMENT COMPLET

Sessió TALLER amb CINE POR VENIR

A partir de les idees i els materials treballats durant les anteriors sessions d’aquest “Laboratori pràctic”, s’ultimaran diferents possibilitats narratives i expositives per a la presentació final dels treballs dels participants.

 

  • 13 de novembre, de 18 a 21 h. Obert al públic. Requereix inscripció prèvia.

Mostra de treballs del Laboratori pràctic.

Es realitzarà una presentació-exposició no convencional d’un sol dia. El format (o els diferents formats) es definiran durant el procés de treball amb el grup de participants, però podria comptar amb projeccions, monitors i altres materials, en una disposició espai/temps no convencional i pròxima al format expositiu i la performance.