CONGRÉS NORMA I DISSIDÈNCIA. Repensar la ciutadania des del cos

DIVENDRES I DISSABTE. AUDITORI

25 i 26 Octubre 2019

INSCRIPCIÓ PRÈVIA

Durant el període colonial, tant en les metròpolis com en les colònies Europa va establir un sistema legal basat en la distinció radical d’uns subjectes i uns altres que repercutia en els seus drets en l’espai públic, però també en els privats i en els marcs afectius i familiars. Encara que a la França de finals del segle XVIII se celebrava la Declaració Universal dels Drets de l’Home i el Ciutadà, la noció de ciutadania tenia poc d’universal: categories com la raça, el gènere o l’orientació sexual es convertien en jerarquies que articulaven l’ordre social després de segles de construcció cultural de la diferència.

Aquesta exclusió sistèmica es va inscriure directament sobre el cos. El cos com a construcció política, social i cultural va ser el lloc en el qual es van materialitzar l’explotació i la violència contra els qui en el marc del capitalisme i el colonialisme sustentaven l’avanç econòmic i de poder europeus. Per a això es “va inventar” un cos “normal” que és abans de res amo de l’espai públic. Un espai civil; un espai domesticat, autodenominat civilitzat. El normatiu, principalment blanc, masculí i heterosexual, establia els límits a l’accés a aquests drets.

Aquest congrés planteja discutir, des de diferents perspectives com la pràctica artística i curatorial i altres disciplines com els estudis culturals, teoria política o filosofia, diferents definicions i experiències entorn de la ciutadania a Europa i el Mediterrani. D’una banda, com a concepte homogeneïtzador i normalitzador, es tracta de pensar en les justificacions i conseqüències de les diferents experiències no normatives al llarg de la història i el present. Per un altra, la ciutadania està actualment sent repensada i qüestionada des de dissidències que plantegen altres maneres d’entendre-la. Identitats i solidaritats en alguns casos transnacionals que qüestionen l’estat com a origen del sentiment de pertinença o el que James Holston va dir “ciutadanies insurgents”, que responen a les expectatives d’una comunitat sense la intervenció de l’estat i que s’organitzen i subjetivitzen per a habitar l’espai públic.

La present edició del Congrés aquesta dirigida per Inés Plasencia, investigadora, gestora cultural independent i docent en Duke University a Madrid.

CONFERENCIANTS CONVIDATS CONFIRMATS*

Daniel Baker és artista, comissari i investigador. Gitano nascut en Kent, té un doctorat sobre estètica rroma pel Royal College of Art de Londres. És comissari de FUTUROMA en la 58a Biennal Internacional d’Art de Venècia (2019).

Rubén H. Bermúdez és fotògraf i docent. És autor del llibre Y tu, por qué eres negro?, així com co-fundador del grup de treball ‘Conciencia-Afro’. Escriu en la Revista ClavoArdiendo Magazine.

Alessandra di Maio és especialista en literatura anglòfona, especialment africana i de la diàspora. També és professora en la Universitat de Palerm. Els seus interessos reuneixen els estudis postcolonials, culturals, transnacionals, migratoris i de gènere des d’una perspectiva interdisciplinària. Ha co-organitzat el congrés Resignifications: The Black Mediterranean, vinculat al projecte Black Portaiture(s) de la Nova York University.

Nancy Garín és investigadora en art vinculada al pensament crític, noves pedagogies, arxiu, memòria històrica i pensament decolonial. Ha sigut part del grup Etcétera i La Internacional Errorista (l’Argentina) així com del grup Península (Madrid). És part de Equipo re, que venen desenvolupant des del 2012 el projecte Anarchivo sida i del projecte d’investigació i formació “Espectros de lo Urbano”.

Melanie Keen és directora i curadora cap de Iniva (Institute of International Visual Arts), una organització d’arts visuals radical i en evolució. Amb la Biblioteca Stuart Hall com a centre crític i creatiu del seu treball, Iniva col·labora amb una sèrie de productors culturals per a desafiar les nocions convencionals de diversitat i diferència. En una carrera de més de vint anys, Melanie també ha sigut curadora independent i consultora d’art. Després de quasi quatre anys en Iniva, després d’haver renovat la seua missió i visió, Melanie es convertirà en directora de Wellcome Collection, Londres, a la tardor.

Violeta Assiego, és advocada, activista i investigadora social. Col·labora en diferents projectes d’anàlisis, incidència, formació i comunicació de temes relacionats amb gènere, diversitat sexual, discriminació i violències des d’un enfocament de drets humans. Col·labora periòdicament com a columnista en eldiario.es i ha publicat diferents guies i estudis. La seua mirada es nodreix de la resiliència, dignitat i experiència de vida de les persones que són víctimes de la discriminació i la violència.

*Pendent d’ampliació de nous convidats

 

CALL FOR PAPERS

Es diu a comunicacions, especialment des de les arts visuals, cultura visual i estudis culturals i aproximacions transdisciplinars que aborden l’estudi de la imatge, que analitzen les estratègies d’exclusió i normalització dels subjectes i els cossos en la seua trobada amb l’estat i l’espai públic, atenent eixos com a raça, gènere, orientació sexual, neurodiversitat, diversitat funcional i intel·lectual, salut mental, construcció social de la malaltia, etc., així com formes de dissidència i la seua relació amb les definicions de ciutadania.

Algunes línies de treball suggerides per a les comunicacions, seleccionades per un comité científic, són les següents:

  • Construcció social del cos i la diferencia
  • Formes i definicions de ciutadania
  • Articulacions de la dissidència
  • Llegats colonials en la formulació de ciutadania
  • Pertinences i xarxes transnacionals a Europa i el Mediterrani
  • Cos i espai públic
  • Imaginació política més enllà de l’estat

 

COMITÉ CIENTÍFIC PER A LA SELECCIÓ DE COMUNICACIONS

La comunicacions seran seleccionades per un comité científic format per  expertes i experts i hauran de ser treballs originals no havent-se mostrat abans en un altre congrés.

El comité científic que seleccionarà les comunicacions està integrat per les següents persones:

Esther (Mayoko) Ortega, Investigadora i activista en estudis socials de la ciència, estudis crítics de raça, gènere i sexualitat.  Docent en Tufts-Skidmore University a Madrid.

Lucas Platero, Investigador Juan de la Cierva en el dpto de Psicologia Social de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Julia Ramón, Subdirectora d’Activitats de Programes Culturals de l’IVAM.

Inés Plasència, Directora del Congrés, investigadora, gestora cultural independent i docent en Duke University de Madrid.

Els resums de les comunicacions hauran de contindre entre 2.500 i 3.000 caràcters –espais inclosos- i incloure paraules clau i referències bibliogràfiques. Els idiomes acceptats per a les comunicacions són el valencià, castellà i anglés i hauran d’anar acompanyats del CV de l’autor (màxim 2 pàgines).

Les comunicacions seleccionades formaran part de la publicació de les actes del congrés i seran editades en format digital amb ISBN. Els textos finals de les comunicacions hauran de contindre una extensió final màxima entre 15.000 i 16.000 caràcters, espais inclosos.

 

DATES

Data límit per a enviament de resums: 20 de juliol de 2019

Data de comunicació de les comunicacions acceptades: 12 de setembre de 2019

Data límit de lliurament del text final: 11 de desembre de 2019 (amb resum en espanyol i anglés).

Els resums i els CV han de ser enviats en PDF al correu: actividades@ivam.es

 

INSCRIPCIONS

Les inscripcions hauran de formalitzar-se a través de web de l’IVAM: http://entradas.ivam.es/principal.aspx

Assistents al Congrés: 30 €

Estudiants (prèvia acreditació): 15 €

Amics de l’IVAM: gratuït

Comunicacions acceptades: gratuït

 

CERTIFICATS

L’IVAM expedirà certificats per a les comunicacions acceptades i als participants del Congrés que acrediten, mitjançant la signatura en les fulles de control, l’assistència al 80% de la sessions del congrés.

 

 

EmailFacebookTwitterInstagram