Congrés “Més enllà del museu”

DIVENDRES I DISSABTE, SALÓ D'ACTES

19 Octubre 2018 - 20 Octubre 2018

En el context actual el museu ha d’enfrontar-se a multitud de reptes. Un dels més difícils és avançar-se a un futur cada vegada més accelerat que va generant nous i moltes diferents maneres de relacionar-se. Avançant-se al 30º aniversari de la inauguració de l’IVAM, el museu vol reflexionar sobre què hauria de caracteritzar a aquestes institucions en el segle XXI i preguntar-se sobre quines són les seues fronteres o si ha d’haver-les.

El Congrés Més enllà del museu se centrarà en la relació, actual i futura amb els agents i espais que conformen l’ecosistema artístic, així com afavorir la seua integració en la societat contemporània. En el Congrés:

 • Es presentaran nous models de museu i centres dedicats a l’art contemporani.
 • S’analitzarà la possibilitat de construir nous relats a partir dels fons de collecció.
 • Es plantejarà com el museu pot convertir-se en un centre de producció de coneixement.
 • S’interrogarà sobre la manera més adequada per a integrar o generar comunitats.
 • Es compartiran experiències en el desenvolupament de l’àmbit educatiu.

El contingut del congrés s’articularà a partir de conferències i taules redones en les quals participaran professionals vinculats als museus, i es completarà amb comunicacions, seleccionades a través d’una convocatòria internacional, que permetran mostrar la pluralitat de pensaments actius que estan generant idees i pràctiques entorn del museu.

 

CONFERENCIANTS CONVIDATS 

 • Iwona Blazwick: Crítica d’art, professora universitària i directora de la Whitechapel Art Gallery de Londres des de 2001. Ha desenvolupat la seua carrera molt vinculada al context britànic, primer com a comissària de l’ICA, posteriorment va passar a ser directora d’exposicions i displays de la Tate Modern sent responsable de l’organització temàtica de la collecció.
 • Beatrice Josse: Historiadora de l’art i llicenciada en dret. És directora del centre Magazines des Horizons de Grenoble. Anteriorment, des de 1993 va ser directora del FRAC Lorraine, desenvolupant un projecte pioner sobre qüestions postcolonials i feministes.
 • Carmen Mörsch: Artista, educadora i investigadora. És directora del Institute for Art Education de la Universitat de les Arts de Zuric ZHdK (Suïssa). Ha sigut investigadora cap del programa d’educació de Documenta 12. El seu treball de recerca està focalitzat en l’educació dins de l’àmbit dels museus entesa com a pràctica crítica i col·laborativa.
 • Andrea Viliani: Crític d’art i comissari. Des de 2013 és director del MADRE a Nàpols. Anteriorment va ser director de la Fondazione Galleria Civica-Centro di Ricerca sulla Contemporaneità en Trento i conservador en el Mambo a Bolonya. En 2012 va pertànyer al grup de comissaris de la Documenta 13 que va treballar a Kabul, Bamiyan i Afghanistan.
 • Paul B. Preciado: Filòsof, escriptor i comissari.
 • Sjarel Ex: Director del Museu Boijmans de Róterdam (Holanda)

 

TAULA REDONA

 • María Inés Rodríguez: directora Musée d’art contemporain de Bordeaux.
 • Katya García: Director i Chief Curator. Office of Contemporary Art Norway.
 • Manuel Olveira: Director MUSAC.

 

CALL FOR PAPERS

Les comunicacions podran ser treballs teòrics i recerques que no s’hagen presentat anteriorment en un congrés o en una publicació científica i que es vinculen amb les següents línies de treball:

–  La institució dins del seu context socioeconòmic.

–  La construcció de relats i col·leccions.

–  Artistes, producció i institució.

–  Noves pràctiques educatives en l’àmbit dels museus.

–  Relació amb els públics.

 

COMITÉ CIENTÍFIC

La comunicacions seran seleccionades per un comité científic format per experts/es de la Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat Miguel Hernández d’Elx i l’IVAM i hauran de ser treballs originals no havent-se mostrat abans en un altre congrés.

 • Miguel Corella: Professor i director del Departament Audiovisual, Documentació i Història de l’Art de la Universitat Politècnica de València.
 • Mireia Ferrer: Professora en el departament d’Història de l’Art de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València.
 • Tatiana Sentamans: Vicerectora de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat Miguel Hernández.
 • Sandra Moros: Conservadora de l’IVAM.

Els resums de les comunicacions hauran de contenir entre 2500 i 3000 caràcters -espais inclosos- i incloure paraules clau i referències bibliogràfiques. Els idiomes acceptats per a les comunicacions són valencià, castellà i anglès i hauran d’anar acompanyats del CV de l’autor (màxim 2 pàgines).

Les comunicacions seleccionades formaran part de la publicació de les actes del congrés i seran editades en format digital amb ISBN. Els textos finals de les comunicacions hauran de contenir una extensió final màxima entre 15.000 i 16.000 caràcters, espais inclosos.

 

DATES

 • Data límit per enviar l’abstract: 8 de juliol de 2018
 • Data de comunicació dels abstract acceptats: 23 de juliol de 2018
 • Data límit de lliurament del text final: 17 de setembre de 2018 (amb abstract en espanyol i anglès).
 • Els abstract i els CV han de ser enviats en PDF al correu: actividades@ivam.es

 

INSCRIPCIONS

Les inscripcions hauran de formalitzar-se a través de la web de l’IVAM

–          Assistents al congrés: 30 euros

–          Estudianhttp://entradas.ivam.es/principal.aspxts http://entradas.ivam.es/principal.asp (prèvia acreditació): 15 euros

–          Amics de l’IVAM: gratuït

–          Comunicacions acceptades: gratuït

 

CERTIFICATS

L’ IVAM expedirà certificats d’assistència i comunicació als participants del congrés que hagen assistit a un 80% de les sessions.

EmailFacebookTwitterGoogle+