Conferència: La Lambretta de Oteiza. Preguntes ingènues sobre un pelatge impossible «esculturaespañoladelsigloxx», a càrrec de Nacho Paris

Dimecres, 19.00 h. Auditori IVAM Alcoi

13 Octubre 2021

Inscripció prèvia. Aforament limitat

Nacho Paris ens proposa en la seua conferència un relat possible sobre l’escultura espanyola del segle XX, a través de reflexions i experiències dels artistes representats en l’exposició.

Compte Andreu Alfaro : «(…) jo mai hauria anat a París sense un empenyiment com el que em va donar Oteiza. Jo havia anat a Irun a veure a Jorge i em vaig atrevir a pujar darrere d’ell en una Lambretta amb ell davant conduint i sense parar de parlar amb mi, tornant-se, discutint i jo darrere cada vegada amb més perill i més por. Vaig resistir tot el temps que vaig estar en la Lambretta de Oteiza. Aquesta va ser la gran energia que em va transmetre i per a la meua maldestra memòria ha sigut inesborrable» I diu Jorge Oteiza: «L’escultor el que vol és saber d’escultura, aprendre escultura per a fabricar escultures, a mi em succeeix totalment diferent, jo he fet escultures per a saber de què tracta l’escultura, per a ser escultor; i quan m’he fet escultor perquè he deixat l’escultura… perquè les vull!» I estic jo veient en això com la imatge d’un temps i de l’esdevindre ací de l’escultura.

Nacho París. Diletant, aficionat a l’art (encara sense saber que és o quan passa), ha coincidit amb ell interpretant diverses figures que el temps i la fortuna li han anat proposant: la d’estudiant, la d’espectador, la d’artista, la de teòric, la de crític i escriptor, la d’activista, la de transportista i muntador d’exposicions i la de comissari o curador —com de preferència—. (I molt breument i amb poca fortuna la del pedagog). En conseqüència, ha dibuixat, fotografiat, editat vídeo, ha escrit i parlat, ha penjat quadres seus i d’uns altres i organitzat algunes exposicions pròpies i alienes. I en tot això, per a no sentir-se només, ha creat i participat en diversos col·lectius.

S’oferirà servei gratuït d’autobús fins a Alcoi per a assistir a la conferència, amb eixida des de l’IVAM (C/ Guillem de Castro, 118 València) a les 16.45 hores i retorn a l’IVAM després de la finalització de l’activitat. A l’arribada a l’IVAM Alcoi es podrà visitar l’exposició Escultura Infinita abans de la conferència.

INSCRIPCIONS

Reserva prèvia en: ivam@consultaentradas.com o al telèfon 976004973 (dilluns a dissabte de 9 a 20h).

imatges

EmailFacebookTwitterInstagram