Arqueologies mundanes

Jornada d'accions

EducacióEscèniquesMúsicaSeminarisTallersIVAM Centre Julio González

Per a aquesta ocasió, hem convidat al col·lectiu nyamnyam per curar i articular una jornada d’accions diverses que naixen arran de la reflexió que l’artista Asunción Molinos Gordo ens planteja amb la seua instal·lació sobre l’horta valenciana “Com solíem…” comissariada per Sandra Moros.

Es tracta d’una jornada articulada en diferents temps i espais de l’IVAM que ofereix diverses propostes de taller, xarrades, música o recorreguts que pivoten sobre els estrats, els objectes trobats, el joc, la conversa i el temps. A més ha sigut concebuda com una jornada transgeneracional: adults i xicalla, xicalla acompanyada d’adults o viceversa.

Iñaki i Ariadna són nyamnyam, un espai i col·lectiu que treballa a la cruïlla entre les arts en viu, les pedagogies, el pensament i la gastronomia crítica. Unint les seues formacions i deformacions en diversos camps de creació, tenen com a objectiu promoure l’intercanvi de coneixement en un sentit holístic, incorporant organismes (escala humana i altres), sistemes, ambients, relacions, etc.

 

PROGRAMA DE LA JORNADA

11h-13h. Videocreació al voltant de l’exposició “Com solíem…” d’Asunción Molinos Gordo a partir de visites individuals

A càrrec d’Iñaki Álvarez (nyamnyam)

  • Espai: Galeria 6
  • Dirigit a: tots els públics
  • Aforament: 20 persones per torns de 10’
  • Inscripcions: reserva prèvia

A través de visites a duo a l’exposició (un visitant cada torn), de la mà d’Iñaki Alvarez (nyamnyam), es genera un espai de conversa amb cada persona al voltant de temes tangents al projecte. Aquests relats es converteixen en el centre d’una proposta videogràfica que es realitza in situ i que es presenta el mateix dia 27 de març al final de la jornada al hall de l’IVAM. L’espai sonor d’aquesta pel·lícula es realitzarà en directe a càrrec de Pablo Gisbert.

 

11h-19h. Fluffy Disk, joc per a dispositius mòbils adaptat a l’exposició “Com solíem…” d’Asunción Molinos Gordo

A càrrec de nyamnyam

  • Espai: Galeria 6
  • Dirigit a: tots els públics
  • Inscripcions: d’accés lliure a la Galeria 6

I si les coses virtuals són reals, però no realitzades? Fluffy Disk és un lloc/joc tou que s’allunya del disc dur, un joc elàstic amb que podem crear relats infinits i imprevisibles a partir d’arxius creats de manera site-specific dins de l’exposició “Com solíem…” d’Asunción Molinos Gordo. Es diu Fluffy perquè és porós, bla, de forma molt variable i es dedica a fer volar la imaginació.

 

12h-13: 15h Carboni 14, taller transgeneracional per a famílies

A càrrec d’Ariadna Rodríguez (nyamnyam)

  • Espai: IVAMlab2
  • Dirigit a: públic familiar
  • Aforament: Fins a 5 unitats de convivència que no sobrepassen 18 persones (entenem unitat de convivència per grup de persones que conviuen de manera habitual).
  • Inscripcions: amb reserva prèvia

Carboni 14 es planteja com una pràctica per a construir una instal·lació performativa creada gràcies a una arqueologia del lloc. A partir d’objectes trobats a les entranyes de l’IVAM, es generen relats de ficció, que posen en circulació lògiques pròximes a l’ecologia i el pensament crític.

 

17h-18h. Conversa: L’horta com a context d’acció i resiliència 

A càrrec de Xavier Luján (Voransenda), Esther Bravo i Toni Palamós (Col·lectiu Trellat), Anaïs Florin (A hores d’ara). Modera i dinamitza: nyamnyam

  • Espai: hall de l’IVAM
  • Dirigit a: tots els públics
  • Inscripcions: amb reserva prèvia

Una conversa entre agents locals per compartir l’horta com a context d’acció que, des de l’agroecologia o la sobirania alimentària, o la pràctica artística, genera espais de resiliència. Es plantejarà com, a través de dinàmiques i pràctiques agri-culturals, es difonen els valors de l’horta posant èmfasi en la transformació social.

 

18-19h. 27# RÀDIO

A càrrec de Pablo Gisbert

  • Espai: hall de l’IVAM
  • Dirigit a: tots els públics
  • Inscripcions: amb reserva prèvia

Durant una hora de música i entrevistes intentarem trobar l’espontaneïtat entre una conversa no pactada, música electrònica i accions obertes al hall de l’IVAM. Pablo Gisbert, membre de la companyia El Conde de Torrefiel, dirigirà la sessió fent d’entrevistador i de DJ.

 

19h. Visionat de creació videogràfica

A càrrec d’Iñaki Álvarez i Pablo Gisbert

  • Espai: hall de l’IVAM
  • Dirigit a: tots els públics
  • Inscripcions: amb reserva prèvia

Arran de les passejades en sala fetes a duo amb Iñaki Álvarez durant el matí de la jornada (nyamnyam) i dels enregistraments de vídeo/veu que es duran a terme, com a tancament de la jornada es visionarà la pel·lícula resultant acompanyada pel so en directe creat per Pablo Gisbert.

INSCRIPCIONS

Per a les activitats que requereixen reserva prèvia contactar amb:

 ivam@consultaentradas.com o 976004973 (de dilluns a dissabte de 9-20h.).

*És possible reservar diverses -o totes- les activitats de la jornada

 nyamnyam

L’Iñaki i l’Ariadna són nyamnyam, un espai i col·lectiu que treballa en l’encreuament entre les arts en viu, les pedagogies, el pensament i la gastronomia crítica. Unint les seues formacions i deformacions en diversos camps de creació, tenen com a objectiu promoure l’intercanvi de coneixement en un sentit holístic, incorporant organismes (escala humana i altres), sistemes, ambients, relacions, etc.

Esther Bravo i Toni Palamós (Col·lectiu Trellat)

Projecte comunitari experimental que es planteja com a objectiu la conservació, regeneració i revitalització del patrimoni cultural de l’Horta, des d’un àmbit local i a xicoteta escala. Una experiència col·lectiva que recerca un nou model sota pautes de sostenibilitat i permacultura per garantir un paisatge cultural viu. Treballen per la preservació de la cultura mil·lenària que han heretat a l’Horta, i fer possible la seua continuïtat d’una manera sostenible amb els nous models de vida del s. XXI. Tracten de recuperar no només els sabers agrícoles, sinó també tota la riquesa gastronòmica, de llavors, d’oficis en desús i vincles que han mantingut vius alguns costums oblidats de l’Horta.

Xavier Luján Estellés (Vorasenda)

Xavier Luján Estellés, llaurador al capdavant del projecte Vorasenda. Vorasenda és un projecte agroecològic que naix fa 11 anys a Carpesa. El projecte representa el sosté de vida de les cinc persones que el conformen: Fabiola, Manu, Bert, Pablo i Xavi. Les principals línies d’actuació són l’agroecologia, l’agricultura sostinguda per la comunitat, la venda directa i la sobirania alimentària. Abasten regularment de productes frescos i sostenibles a més de 150 famílies, a banda de botigues, cooperatives de consum, menjadors socials, càterings i restaurants. Actualment Vorasenda està engegant un nou projecte nomenat L’Alter de Vorasenda, un espai agrosocial que compaginarà la producció i venda agroecològica amb la dinamització social, cultural i educativa que gire entorn de l’agricultura i la sostenibilitat.

Anaïs Florin (A hores d’ara)

La seua pràctica artística s’inscriu principalment en l’àmbit de les pràctiques en context, amb especial interés en els relats, memòries i lluites associades a les transformacions territorials. Ha estat vinculada a la campanya Horta és Futur NO A LA ZAL i és integrant del col·lectiu Per l’Horta. Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat d’Alacant, Especialista en Art Contemporani per l’Institut Superior d’Art de Madrid, ha estudiat un Grau en Belles Arts així com el Màster de Producció Artística en la Universitat Politècnica de València. Actualment està cursant el Programa de Doctorat en Art, Producció i Investigació en la Universitat Politècnica de València amb una beca d’investigació en el Centre d’Investigació d’Art i Entorn.

Pablo Gisbert

Pablo Gisbert va nàixer a Ontinyent (València) en 1982. Va estudiar dramatúrgia a la Reial Escola Superior d’Art Dramàtic de Madrid i a l’Institut del Teatre de Barcelona. En 2011 va rebre l’Accèssit al Premi Marqués de Bradomín i en 2013 el Premi Sebastià Guasch de Barcelona per la seua tasca dramatúrgica dins de la companyia de dansa La Veronal. Gisbert presenta les seues pròpies creacions amb la seua companyia El Conde de Torrefiel, juntament amb Tanya Beyeler. El Conde de Torrefiel és un projecte escènic que fluctua entre la literatura, les arts plàstiques i el moviment coreogràfic, i ha estat en festivals d’Espanya, Europa i Llatinoamèrica. Pablo Gisbert ha sigut proposat per a la plataforma europea de dramatúrgia contemporània Fabulamundi: Playwriting Europe. En 2015 va recopilar tots els seus textos en un llibre titulat Mierda Bonita amb l’editorial La Uña Rota.

Relacionats

Com solíem… Asunción Molinos Gordo

17 des. 2020 – 11 abr. 2021
ExposicióIVAM Centre Julio González