Activacions de l’exposició Com solíem…

ConversesIVAM Centre Julio González

La mostra “Com solíem…” és el fruit d’una investigació duta a terme per l’artista Asunción Molinos que ret tribut a les comunitats camperoles que van construir l’horta de València i al sistema de coneixements sota els quals s’hi assenta. No obstant això, la proposta connecta aquest passat amb el nostre present: amb els processos de lluita, salvaguarda i reivindicació d’un sistema de relacions socials formulat per mitjà d’eixe paisatge.

Per aquest motiu, les activacions que hem organitzat en connexió amb l’exposició tenen l’objectiu de visibilitzar les tesis desenvolupades en l’exposició:

Activació 1

En aquesta primera activació, que volem fer coincidir amb la celebració del Dia de la Dona, vos proposem centrar-nos en un espai com és La Punta, on s’exemplifiquen moltes de les tensions existents en l’actualitat.

I, per a fer-ho, hem convidat a dues dones activistes, membres de col·lectius i que pertanyen a dues generacions diferents:

  • Empar Puchades, presidenta de l’Associació de Veïns i Veïnes Castellar-L’Oliveral
  • Mireia Vidal, agricultora, integrant de la Coordinadora Camperola del País Valencià

Amb elles, realitzarem una conversa en què compartiran els objectius dels seus respectius col·lectius, en quina situació estan les seues reivindicacions i com veuen el futur d’aquest territori.

  • Dissabte, 6 de març de 2021 a les 12:00 h.
  • IVAMlab 1
  • Inscripció prèvia. Aforament limitat.

Activació 2

En aquesta ocasió volem aprofundir en els orígens i sistemes de construcció de l’horta valenciana a partir de l’anàlisi de l’arqueologia hidràulica, al mateix temps que ens endinsem en el paisatge agrari des d’una perspectiva històrica, però que encara té una presència important.

Per a fer-ho, conversarem entorn de l’hora de la mà de:

  • Ferran Esquilache, historiador medievalista. Llicenciat en Història i doctor en Història per la Universitat de València. Les seues investigacions han girat entorn de les societats medievals, que ha estudiat per mitjà del paisatge agrari i més concretament dels espais hidràulics. La seua tesi doctoral s’ha centrat en la construcció de l’horta valenciana.
  • Victor Algarra, arqueòleg. Arqueòleg professional des de 1990. Especialitzat en Arqueologia de l’Arquitectura, Paisatge i Formació de Patrimoni Cultural. Director de la revista La Linde.

Amb les seues aportacions, ambdós ens aproparan i relacionaran diferents èpoques històriques amb la contemporània. També ens ajudaran a esbrinar la història rural no documentada, per a entendre millor els processos temporals que han afectat al desenvolupament i evolució de l’horta, fins a l’actualitat.

  • Dissabte, 20 de març de 2021 a les 12:00 h.
  • IVAMlab1
  • Inscripció prèvia. Aforament limitat.

Relacionats

Com solíem… Asunción Molinos Gordo

17 des. 2020 – 11 abr. 2021
ExposicióIVAM Centre Julio González